Sedan i mars har nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken samlat in namnunderskrifter.
– Nu är vi uppe i över 15 000 namn på papper, och drygt 6 000 namn som skrivit på via nätet, säger Marianne Björk som är med i nätverket.
Framtidsfråga
Hon är en av talarna på torget i Skellefteå innan vandringen tar vid med ljus och facklor till S:t Olovs kyrka.
– För mig är det en väldigt viktigt framtidsfråga. Vi har inte rätt att använda jordens resurser på det här viset. Bottenviken är idag den enda kärnkraftsfria zon vi har i Europa, säger Marianne Björk.
När Eon för något år sedan hoppade av Fennovoimaskärnkraftsprojekt och sålde sina ägarandelar jublade kärnkraftsmotståndarna. Många antog att projektet därmed skulle självdö.
Ny prövning
Men ryska Rosatomerbjöd sig att köpa de 34 procent av aktierna som Eon sålde. Nu ligger ett förnyat prövningstillstånd för reaktorn på finska riksdagens bord. Den 5 december kommer beslutet.
Elisabeth Holmström, Robertsfors, åkte tidigt på lördagsmorgonen för att följa med den buss som gick till manifestationen i Pyhäjoki. Sammanlagt var det ett 40-tal Norr- och Västerbottningar som var med i bussen.
– Jag känner en stor sorg över dessa kärnkraftsplaner. Det är oerhört tragiskt och det mest dramatiska som har hänt under min livstid. Att bygga ett kärnkraftverk nu när det finns så många andra energiformer är för mig obegripligt, säger hon.
Elisabeth Holmström menar att det finns tre stora fel med kärnkraftsplanerna.
– För det första finns det andra alternativa energiformer. För det andra är det en dålig placering på Pyhäjoki. För det tredje ska allt detta dessutom ske ihop med Ryssland. Med tanke på hur Ryssland agerat världspolitiskt känns det som en väldigt dålig plan. Inte ett rätt i det här projektet.