Drogtest: Önskar bättre urinscreening i Skellefteå

Det finns brister när det gäller urinscreening för droger, menar flera aktörer som önskar en enhet för provtagning som alltid är öppen för ungdomar. Enligt landstingspolitikern Karin Lundström ska hon i första hand jobba för att förbättra landstingets provtagningar.

Not Found2018-02-14 14:19

Missbruket har ökat bland unga i Skellefteå. Enligt flera aktörer Norran pratat med som jobbar med ungdomar och missbruk finns det brister kring möjligheterna till urinscreening.

Läs även: Dramatisk ökning av missbruket

Beroendeenheten tar inte gärna emot ungdomar. Inom primärvården kan det vara svårt att få en snabb tid och personalen är inte utbildade i att göra den typen av drogtester – som kräver säkerhetstänk för att förhindra manipulation.

Önskemålet har varit en enhet som alltid kan ta emot ungdomar för urinscreening och att testet utförs på rätt sätt.

– Det finns inget värre än att personen kommer ut från provtagning med ett leende för att ha lyckats manipulera testet, säger Stig Berggren, vid Förebyggande rådet i Skellefteå, Fris.

Läs även: Ökad psykisk ohälsa sätter press på psykiatrin

Idén om en enhet togs bland annat upp på det möte där politiker och tjänstemän från kommun och landsting träffades för att få information om missbrukarkartläggningen som Norran tidigare berättat om.

Egen analysenhet

Nu har landstingspolitikern Karin Lundström (S) fått i uppdrag att titta på frågan.

– Jag ska se hur de gör i övriga länet och har bland annat tittat på Umeå kommun. De har en egen analysenhet inom socialtjänsten, kopplad till öppenvården, säger hon.

Läs även: Alkoholen nästan borta - narkotikan har tagit över

Hon tänker att det kan vara en tänkbar väg.

– Annars får man ha respekt för det som gäller inom landstinget, säger hon.

I första hand kommer hon att jobba för att det blir tydligare vilka regler och rutiner som gäller för urinscreening inom landstinget.

– Vi har hittills sagt att primärvården ska ha ansvaret. Det tycker jag är bra. Det är inte rimligt att man ska behöva åka in till Skellefteå för att göra ett test. Nu påpekar man att det är bråttom att ta proverna. Beroendeenheten gör screening på ungdomar i undantagsfall och BUP gör det på patienter kopplade dit, säger hon.

– Nu har en tjänsteperson fått i uppdrag att se vad som gäller i frågan, tillägger Karin Lundström.

Läs även: Polisen vill jobba mer operativt mot narkotika

Vi har hittills sagt att primärvården ska ha ansvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!