Det berättade polisman Adam Nyström, när Norsjö kommun och polisen bjöd in till en informationskväll om ungas droganvändning.
Trend
Han fick även svara på frågan om hur vanligt knark är i Norsjö och om det ökar eller minskar. Svårt att säga, konstaterade han: om polisen hade vetat exakt hur många missbrukare det finns hade det inte varit något problem.
– Det finns narkotika i Norsjö men det är inget katastrofläge, sa Adam Nyström.
Ungdoms- och folkhälsostrateg Mari-Louise Skoogh berättade om den senaste ANDT-undersökningen i årskurs nio i Norsjö och Malå. Trenden att allt färre använder tobak och dricker alkohol håller i sig, däremot är det fler som känner någon i sin egen ålder som använder eller använt narkotika.
Föräldrar
Hans-Göran Boström, fältassistent i Skellefteå, slog ett slag för att föräldrarna måste våga prata med sina barn:
– Ni känner om något är galet. Ställ frågan, även om det är känsligt.
Personal från individ- och familjeomsorgen fanns också på plats för att berätta om hur socialtjänsten arbetar och vilken hjälp de kan ställa upp med. De berättade bland annat att de i stort sett får in en orosanmälan per dag om att barn far illa.
Precis som polisen betonade socialtjänsten hur viktigt det är att den som ser något eller misstänker något gör en anmälan – oavsett om det handlar om droger eller hot och våld.
Anmälan
– Även i ett litet samhälle är det viktigt att vi får in en anmälan. Vi kan inte agera på sådant vi hör på en tillställning hos grannen, sa socialsekreterare Camilla Pettersson.
Informationen lockade drygt 20 personer.
Ni känner om något är galet. Ställ frågan, även om det är känsligt.