Anders Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg, törs snart inte längre svara i telefonen efter mörkrets inbrott.
– Varje kväll när det snöat har det kommit samtal om påkörda renar, och det har ju som bekant snöat en hel del sista månaderna. Det känns som om jag inte gjort annat på kvällstid än kört omkring och tagit hand om döda eller halvdöda djur. Jag har aldrig varit med om att så här mycket trafikdödade renar under min tid som renskötare!
Han har inte omfattningen helt klar för sig, men uppskattar att samebyn förlorat omkring fem-sex gånger fler djur än en normal vinter.
– När det blir sånt här snödjup och väder vill renarna gärna traska längst vägarna, med den följden att det inträffar fler olyckor i dålig sikt där bilister generellt sällan anpassar farten efter väglaget. Det spelar ingen roll hur mycket vi skyltar och försöker varna.
Jonas Stenberg, Västra Kikkejaurs sameby, känner igen Fjällås problematik.
– Vi har också förlorat fler renar än normalt, och vi ser också en ganska stor ökning. Under normala förutsättningar är inte renen särskilt intresserad av att uppehålla sig på eller kring vägar, men den här vintern har det kommit ovanligt mycket snö på kort tid.
Enligt statistik hämtad från Sametingets hemsida har antalet trafikdödade renar ökat stadigt. 1998 var antalet inrapporterade döda djur 958 stycken, en bit in på 2000-talet var siffran uppe i 1500. 2010 rapporterades 2200 trafikdödade renar.
– Jag tycker mig generellt se en växande nonchalans mot såväl hastighetsbegränsningar som renen i sig. Det har hänt att polisen kontaktar oss och berättar om en renpåkörning, och när vi frågar om renarna är döda kan man inte svara på det. ”Bilisten hade inte tid att kolla.”
En sameby kan söka ersättning för trafikdödade renar från Trafikförsäkringsföreningen. Under 2017 låg ersättningen för vaja på 4 700 kronor, tjur 3 053 kronor och kalv 2 292 kronor. En nivå som är betydligt lägre än våra grannländer Finland och Norge, som nästan dubblar Sveriges ersättning.
– Det finns folk som tror att vi gärna ser att renarna dör i trafiken för att det ger så bra pengar, men det är den absolut sämsta affären vi gör. Ersättningsnivåerna är lågt räknade, framför allt för vajorna, säger Anders Erling Fjällås.
Sofie Abrahamsson/NN