Birgitta Bergmark, Västerbottensteatern:
"Västerbottensteatern startar sin soppsäsong redan den 22 januari med premiären av Monica Lindgrens föreställning 'Lyckligare nu'. Bland det övriga sopputbudet för våren finns också Gunnar Eklund och Stig Östmans 'Torgny som ni vill ha det' och Peter Bryngelssons 'Claptons tårar'. Den 30 januari ska Unghästen bjuda på en internationell improvisationsteater under titeln 'Improviserad melodifestival – goes international'. Vårens stora satsning 'S.E.N.S.E' har urpremiär den 28 februari och spelas fram till den 9 maj. Det är en unik föreställning skapad speciellt för Västerbottensteaterns lokaler. Det finns ingen scen och inga publikplatser. Vi är inga betraktare utan snarare besökare. Årets sommarteater är 'Ringaren i Notre Dame' med regi av Eva Gröndahl. Premiären sker den 13 juni på Nordanåområdet."
Eva Tunvall, Skellefteå museum:
"Allt är inte klart för 2015 än men den 15 februari öppnar vi dörrarna till en utställning om bröd, kultur, tradition och mycket mer. Mellan den 1 februari till 29 mars kommer Skellefteå fotoklubb att ha en utställning i vår fotokorridor med temat kontraster. Den 5 april öppnar fotoklubben en ny utställning och denna gång utan ett bestämt tema. Sedan, i mitten av juni, öppnar en väldigt speciell utställning om familjen Markstedt. Det är en utställning om en familj som satte många avtryck i Skellefteå stads tidiga historia och kommer innehålla föremål, bilder och berättelser. Ungefär samtidigt ska Newens foto ge en porträttutställning i fotokorridoren. I oktober är det sedan dags för en ny utställning och denna gång handlar det om leksaker. Besökarna ska bland annat få undersöka och bygga leksaker. Under året arrangeras också ett flertal föredrag i Forskarrum Nordanå och programpunkter i samband med utställningarna. Det blir också aktiviteter för barn under samtliga lov. Lanthandeln kommer hålla öppet i samband med högtider och sommarmånaderna."
Berit Lindström, Skellefteå Riksteaterförening:
"Först ut för våren är 'Hope – hon är den sista som överger dig'. Det är en föreställning om livet och dess funderingar. Sedan kommer 'Tag det rätta, tag Cloetta' att spelas. Vi ska också få ett besök från Profilteatern i Umeå som ska ge sin 'Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!'. Titeln säger nog ganska mycket av vad föreställningen handlar om. Under Berättarfestivalen ska Norrbottensteatern ge sin 'Avgörande ögonblick'. Därefter ska Sanne Salomonsen, Mats Ronander och Benneth Fagerlund bjuda på sina musikaliska naturkrafter under fyra händelserika decennier. Sedan blir det en föreställning som heter 'Jag är Sarah'. Den handlar om en adopterad tjej från Sydkorea som är som vilken tjej som helst, men enda skillnaden är att hon är dövblind och blir utestängd från olika saker. Vi kommer också få besök av Dramatens hyllade 'Sufflören'. Sist ut för vårsäsongen är 'Swing it Alice', en musikföreställning med två tjejer som ska framföra Alice Babs repertoar. Man kan säga att det blir en ganska blandad och innehållsrik vår."
Anders Jansson, chef för Museum Anna Nordlander:
"2014 har varit ett händelserikt år på Museum Anna Nordlander och vi kan se fram emot ett minst lika spännande 2015. Under våren inväntar vi ett beslut om kulturhuset, där Museum Anna Nordlander är en av profilverksamheterna. Kulturhuset innebär att vi har arbetat mycket med att utveckla både organisation och innehåll, vilket blir en ännu viktigare fråga nu. 2015 är också ett jubileumsår då det är 20 år sedan museet invigdes. Vi hoppas att jubileet kommer att kännas som en festlighet för alla i Skellefteå och vi kommer bland annat att uppmärksamma det genom särskilda utställningar, internationella gästspel och program. Museum Anna Nordlander kommer även att fortsätta arbeta utanför Nordanå. I en utställning som sammanför konstnärer, allmänhet och företag i olika samarbeten ska vi presentera ny konst i det offentliga rummet. 2015 innebär också att vi kommer presentera nästa Anna Nordlander-pristagare och ta tillfället i akt att närmare presentera några tidigare pristagare."
Jonas Lundqvist, projektledare för Berättarfestivalen:
"Nästa år genomförs Berättarfestivalen mellan den 23 till 29 mars. Så det blir faktiskt sjunde gången som Skellefteå kommun fylls med berättarkraft och lyssnarglädje. Men grundidén med festivalen är fortfarande densamma, att låta Berättarnas stad Skellefteå under en intensiv vecka bli ett skyltfönster för berättandet i alla dess former. Grundkonceptet består alltså, men givetvis utvecklas också festivalen. 2015 satsar vi lite extra på en berättarfestival med det unga berättandet av, för och med barn och ungdomar. För andra året i rad genomförs också konferensen Tell me a story. Vem som får stipendiet Berättarkraft avgörs också under veckan. Sedan blir det förstås program runt om i hela kommunen, vi siktar som vanligt på fler än hundra berättarupplevelser presenterade av många olika arrangörer och medverkande."
Anna-Karin Larsson, chefsintendent vid Skellefteå konsthall:
"Utställningen med Marie-Louise Ekman pågår till mars och det är även planerat att hon ska besöka oss i slutet av utställningsperioden för att ge ett föredrag. Sedan under sommaren planerar jag för att lyfta Sara Lidman genom en utställning. Till hösten kommer vi att ha en retrospektiv utställning med Carl Johan De Geer. Den kommer att öppna i slutet av oktober eller början av november. Utställningen är ett nära samarbete mellan honom och Färgfabriken i Stockholm där den tidigare visats. Vi kommer dock att anpassa den mer efter Skellefteås mått. Under 2015 ska vi också byta ut Meijer-utställningen."
Olga Pettersson, projektledare för Dansväxthuset:
"Tack vare utvecklingsbidrag som Skellefteå kommun fått från Kulturrådet och Region Västerbotten kan vi sätta större fokus på danskonst i dess olika former och skepnader. Jag har också valt att satsa på danskunskapande evenemang för att publiken ska kunna komma närmare och få större förståelse för dans och performativ konst. I februari kommer vi att arrangera en 'lecture performance' som är en sammansmält föreläsning med en föreställningssituation där man kan fördjupa sig i frågan på ett lättillgängligt sätt. Sedan kommer vi att få besök av koreografen, dansaren och performanceartisten Alma Söderberg som ska ge en föreställning. I april ska också Dansens dag firas och i maj kommer vi att få besök av en unik och mycket speciell dansföreställning."
Gunnar Karlsson, projektledare för Stadsfesten:
"Vi är ju i ett begränsat landområde där det inte går att göra så stora förändringar. Men en sak vi kommer att göra är att lyfta in ett av de stora restaurangtälten till Stadsparken. Den främsta anledningen till det är för att det byggs så mycket nere vid älven. Artistmässigt kommer vi att nöta på lite i gamla fotspår också. Som det ser ut nu ska vi ha en stor artist på torsdag, som vi förhoppningsvis släpper namnet på runt den 20 januari. Sedan har vi en förhoppning om en utländsk akt som vi har jobbat väldigt intensivt med under de senaste månaderna. I år kommer vi att sikta med att köra två artister per kväll samt satsa på lite större, men färre artister. Tälten ska också jobba mer intensivt med sin underhållning. Sedan planeras det för intressanta aktivitetsgrejer under dagtid, men det är inte vi som driftar dessa."
Tea Lindholm, verksamhetsutvecklare samt festivalgeneral, Trästockfestivalen/Kulturföreningen Mullberget:
"En Trästockfestival blir det ju och vi hoppas komma ut ganska snart med grundinformationen. När det gäller föreningen så har vi ganska mycket inplanerat. Men än så länge är det inget vi tagit beslut om. Vi har ju fått nya och mer utvecklade lokaler som ska fyllas med mer kulturverksamheter, både när det gäller konserter och andra verksamheter. För vi har konstaterat att vi är en av aktörerna inom kultursektorn och vi vill vara med och bidra. Så en del konserter kan man nog se fram emot."