Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot för Svenska folkpartiet, talar bekymrat om den politiska situationen i Finland. Nationalistiska strömningar, ekonomisk kris, trängd säkerhetspolitik och en i hela Europa pressad flyktingsituation. Anna-Maja Henriksson bävar inför höstens riksdagsarbete.
– Det är en situation vi tidigare inte har befunnit oss i, säger Anna-Maja Henriksson.
”Olöst fråga”
Mitt i allt detta pressade starka intressen fram ett finskt regeringsbeslut om klartecken för ett kärnkraftsverk i Pyhäjoki, Österbotten.
– Frågan började leva sitt eget liv i juli, säger Anna-Maja Henriksson.
Det är oklart hur turerna bakom beslutet gick men klart är att det finns ryska intressen i det nya kärnkraftverket. Anna-Maja Henriksson konstaterar att regeringens positiva beslut inte är ett definitivt klartecken för kärnkraftverket.
– En fråga är fortfarande olöst. Hur avfallet ska förvaras. Regeringen beviljar inte byggnadstillstånd förrän konsortiet har en lösning på det, säger Anna-Maja Henriksson.
Det finns därför tid och möjlighet för motstånd mot kärnkraftverket. Intresset borde vara stort på båda sidor om Bottenviken.
– Om man på en karta ser vilka områden som påverkas blir det tydligt att det här berör hela Norrlandskusten, säger Anna-Maja Henriksson.
På fredagen höll hon, den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl och Elisabeth Holmström från nätverket ett Kärnkraftsfritt Bottenviken ett gemensamt möte i Sikeå.
– Med er närvaro, Anna-Maja och Helena, visar ni att det här är en fråga för beslutsfattare på båda sidor om Bottenviken, påpekade Elisabeth Holmström.
”Känsligt innanhav”
Flera kommuner längs Norrlandskusten har tagit ställning mot kärnkraftverket. Umeå har inte gjort det, men frågan är på väg upp på dagordningen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden behandlade på torsdagen ett ärende om dumpning av muddermassor från Pyhäjoki i Bottenviken. Nämnden sa nej till att tillåta det.
– Deponi av muddermassor till havs är mycket riskfyllt. Bottenviken är ett känsligt innanhav där vi måste undvika att ytterligare öka stressen på ekosystemet, säger Mattias Nilsson (V), ledamot i nämnden.
I Umeå kommun är det Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger nej till kärnkraftverket i Österbotten. Diskussionen har haft en undanskymd plats i kommunalpolitiken.
– Majoriteten har lagt locket på, men nu kommer frågan upp, säger Mattias Larsson, centerpartiet som konstaterar att initiativet till den diskussionen är blocköverskridande.
Elisabeth Holmströms arbetar för att få upp frågan på nationell nivå. Hon är övertygad om att det går att vinna striden mot kärnkraftverket.
– Därför att det inte är ett rationellt beslut att bygga det. De enda som vinner något på det är ryska kärnkraftsbolaget Rusatom, säger Elisabeth Holmström, från Kärnkraftsfritt Bottenviken.
Kerstin Eriksson/VK
Om man på en karta ser vilka områden som påverkas blir det tydligt att det här berör hela Norrlandskusten.