Familjen Lundmark har en nästan 20-årig tradition av att fiska kräftor tillsammans. Den består av Lennart och Eva-Lis Lundmark som bor här i Klutmark. Sedan är det deras två döttrar Emma och Stina, med sina respektive Peter Lindberg och Rickard Lundmark. Och så är det Emmas och Peters dotter Tyra, samt Stina och Rickards dotter Amanda. Och så är det Lennarts bror Anders Lundmark.
När det är dags kliver Lennart och Anders i båten. De kastar ut några burar vid bryggan, sedan drar de uppströms en kilometer och sätter ut några till.
Under tiden börjar de andra grilla hamburgare.
– Att fiska kräftor är så avslappnat. Man äter mest. Däremellan kollar man några burar, agnar om och släpper ned dem igen, säger Emma Lundmark.
– I år testar vi att agna med bacon, kassler och blodpudding, berättar Peter Lindberg.
De får lägga ut fem burar per fiskekort. Man får behålla 60 kräftor per fiskekort. Familjen Lundmark förfogar över två fiskekort och får alltså ta upp 120 kräftor.
– Den kvoten brukar vi fylla. Vi behåller bara de kräftor som är över tio centimeter, de andra kastas tillbaka, säger Emma Lundmark.
De fiskar till midnatt ungefär. Sedan kokas kräftorna och får ligga i lagen fram till kräftkalaset på lördag kväll.
– Från början visste jag inte om jag ville vara med när de skulle kokas. Jag hade hört att kräftorna skriker. Men det gör de inte, säger Stina Lundmark.
De är noga med att vattnet verkligen ska bubbla och koka. Så att det går snabbt.
– Man tar en kräfta, släpper ned den i det kokande vattnet och säger ”förlåt”, säger Emma Lundmark.
Här hittar du receptet som familjen Lundmark använder som bas för sin lag som kräftorna kokas i.
Från början visste jag inte om jag ville vara med när de skulle kokas.