”Det är tystnaden och lugnet som lockar hit folk”

Kalvträsk stoltserar med titeln Årets by 2015. Dessutom har alla bybor kraftsamlat: Byggt servicehus, en bastu, tre övernattningsstugor i Kvarndammens stugby och restaurerat vandringsleder kring byn.

Gruppen. En del av de som förverkligat EU-projektet: Foto: Jeanette Lövgren.

Gruppen. En del av de som förverkligat EU-projektet: Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2015-09-03 16:00

– Vi fick 1,1 miljoner kronor i EU-bidrag för att bygga husen och fixa till vandringslederna och byborna har bidragit med 400 000 kronor i form av arbete och material, säger projektledaren Björn Bergström, burträskbo, men född och uppvuxen i Kalvträsk.

Stormöte i byn

Startsträckan var lång och började med ett stormöte i byn, då Björn Bergström säger att det fanns viss skepticism. Då deltog också representanter från Skellefteå kommun för att backa upp projektledaren och svara på frågor.

– Men jag ville att alla skulle vara med och det har ju gått jättebra, säger Björn Bergström.

Projektet heter ”Farbara leder i Kalvträsk-området”. På lördag sker invigning med bland andra Skellefteås kommunalråd Lorents Burman, Öppet hus i byn, skördemarknad och dessutom firas titeln Årets by.

– Då bjuder byaföreningen alla som hjälpt till i projektet på middag, det är de värda. De har slitit hårt med det här projektet i två år, säger Björn Bergström.

Vandringslederna som restaurerats mäter fem mil.

– En sträcka är handikappvänlig, så det finns något för alla, säger Björn Bergström och tillägger att en cykelklubb från Skellefteå visat intresse för lederna.

I Kalvträsk finns lanthandel, tankstation, kyrka, badplats och i ett hus vid byns slut: världens minsta ysteri. Bara en sådan sak. Och samarbete i byn är ett nyckelord.

Lanthandeln är knutpunkt och drivs som ekonomisk förening sedan 15 år tillbaka. Varje förmiddag hålls ”gubbdagis”.

– Affären är som en humla som egentligen inte ska kunna flyga men gör det ändå, säger butiksföreståndaren Ingrid Malmin.

Turismen viktig

Kalvträsk har 35 invånare och många sommarstugegäster som bidrar till affärens överlevnad och svarta siffror, menar hon.

Turisterna är lika med överlevnad. Det är alla eniga om.

– De brukar säga att det är tystnaden och lugnet som lockar, säger Claes-Olav Bohman.

Han säger också att naturfotografen Conny Lundström har gömslen i trakten och det lockar också utländska besökare som italienare, engelsmän och tyskar.

Vi bjuds på guidad tur med Lars-Erik Bergström och Björn Bergström. På väg mot den 12-kantiga kyrkan, får vi veta att byns gamla skola bytt kostym och numera är hotell med husvagnsplatser.

Uppe vid kyrkan pekar de på ett betongfundament – 4G är på väg in i byn.

– Det är viktigt om man ska locka till inflyttning, säger Björn Bergström.

Och även det är ett mål för byborna.

Jorden brukas

På en äng går en flock kvigor och betar i godan ro. De tillhör byns mjölkbonde, Leif Söderström. Sedan 1989 har han och hans syster drivit lantbruk med ett 60-tal djur.

– Det är viktigt med en mjölkbonde här, det är alltid liv och rörelse på gården och djuren bidrar till öppna landskap, säger Björn Bergström.

Vi styr kosan mot Kvarndammens stugby. Byggstart var juni 2014 och byborna har jobbat varje tisdag med husen, som nu står nästan klara, vilket arbetsledaren Ove Söderström tycker känns bra.

– Det här har betytt samhörighet i byn och meningen är att det ska användas som business för konferenser och sådant men även för turister, säger han.

Jag ville göra något för byn och jag är nog präglad av min släkt, där det också finns driftiga personer.

undefined
Ostmästaren. Tony Bäckström driver det han kallar ”världens minsta ysteri” i Kalvträsk. Där finns barkost, kittost och även långtidslagrad ost. Planen är att utöka, mjölken tas från bonden i byn och osten säljs bara på Kalvträsk lanthandel. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Mjölkbonden. Leif Söderström tänker fortsätta, men säger att det är mycket arbete kring driften av gården och djurens skötsel. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Projektledaren. Björn Bergström kläckte idén och drog igång EU-projektet. Allt arbete har skett ideellt och målet är att ha en till två heltidsanställda samt evenemang kring servicebyggnaden. På bilden står han vid uteduschen som hör till bastun i stugbyn. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Butiksföreståndaren. Ingrid Malmin har öppet två timmar på förmiddagen och två på eftermiddagen. Syftet är att ge både de som jobbar och är hemma möjlighet att kunna handla i byn. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Gruppen. En del av de som förverkligat EU-projektet: Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Guiden. Lars-Erik Bergström bjuder på en ”välkomstdrink”. Rinnande källvatten intill den nya servicebyggnaden. 22 liter vatten per minut kommer från kallkällan som välkomnar gäster. Foto: Jeanette Lövgren.

EU-projektet i Kalvträsk via Trekom Leader

”Farbara leder i Kalvträskområdet” startade i juni 2012 och har baserats på ideellt arbete.

Kalvträskbygdens byaförening har varit ägare till EU-projektet och alla har bidragit på något sätt.

Inom projektet har runt 12 000 ideella arbetstimmar använts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om