– Det finns inte så många arrangemang i Skellefteområdet som samlar så många personer vid ett och samma tillfälle, säger Mikael Lundmark, chef på Skellefte- och Bodentravet, som ryms under namnet Norrtrav.
Ur Mikael Lundmarks perspektiv bidrar hästnäringar i allmänhet, och travverksamhet i synnerhet, i stor grad till samhällsekonomin. När rapporten om hästnäringar gjordes, 2012, låg årsomsättningen för Skelleftetravet på i runda tal 19 miljoner kronor.
Skelleftetravet har sjutton tävlingsdagar varje år. De största publikmagneterna är midsommartravet och V75-dagarna.
– Det är ett otroligt engagemang kring varje travhäst. Och på travet har vi många tillresta från till exempel Norge, som tävlar sina hästar här. De bor, äter och handlar även när de är i Skellefteå.
På årsbasis sysselsätter Skelleftetravet tolv personer.
– Men en tävlingsdag arbetar mellan tjugofem till trettio personer här. Sedan har vi även de anställda runt varje travhäst, säger Mikael Lundmark.
Han säger också att var tionde häst, oavsett kategori, ger ett arbetstillfälle. Och enligt Roger Estefors rapport om hästnäringar, ger var sjätte travhäst ett arbetstillfälle.
Hur ser han på tanken att bilda en sammanslutning för engagerade i olika hästnäringar?
– Absolut. Det finns många frågor man kan diskutera och hitta samarbeten kring. Till exempel veterinärerna här. Som det är nu är veterinärstationen öppen två dagar per vecka. Ett samarbete skulle kunna bidra till att vi får fler veterinärer till Skellefteå.
Och visst finns det på Mikael Lundmarks önskelista ökad kommunal stöttning för Skelleftetravets verksamhet.
– Jag vill egentligen inte gnälla, utan se framåt i positiv anda. Men om man tittar på Boden där kommunen går in och stöttar, så visst. Det vore bra om hästnäringar ingick som en komponent i näringslivet även här i Skellefteå.
Utanför inskrivningen vid stallarna står en trio och grillar hamburgare till försäljning. Det är Jessica och Felicia Lindgren samt Linn Johansson som arbetar ideellt för den nordsvenska hästen.
– Vi drar in pengar till Sleipner, en förening som värnar kallbloden, säger Jessica Lindgren.
Hon har licens som kusk med åtta hästar i sitt stall och även hon ställer sig positiv kring en sammanslutning eller förening med hästen som bas.
– Ett kluster skulle inte vara helt fel, då kan man samverka i olika frågor, säger hon.
Mitt på stallbacken träffar vi Lars Olofsson, styrelseordförande i Norrtrav.
– I Boden ser man trav som en växande industri och där har kommunen gått in med en bra bit över 500 000 kronor i stöd. Här i Skellefteå har man sponsrat en skylt. Inget ont om Skellefteå AIK, men här i Skellefteå märks inte annat, säger han.
Mikael Lundmark tillägger:
– De yngsta som på något sätt är engagerade här på travet är fem år och de äldsta 80 år.
För honom ligger ett hästcentrum i Skellefteå högt på önskelistan.
– Då skulle man kunna samla många hästengagerade inom samma område, oavsett om det gäller rid-, trav- eller annan körsport, säger han.
Läs mer: Alla artiklar i serien om hästnäringen hittar du här