Under tisdagens kommunfullmäktigemötei Skellefteå togs frågan om de kommunanställdas meddelarfrihet upp till debatt. Andreas Löwenhöök (M) påpekade i en interpellation hur medarbetare som påtalar missförhållanden på arbetsplatsen drabbas av repressalier och andra negativa konsekvenser.
Tyvärr är det inte första gången jag hör talas om detta.
Tidigare jobbade jag på en tidning i Ångermanland. Tillsammans med flera andra medieredaktioner i Västernorrland tog vi för två år sedan initiativ till kampanjen #tystnaden, som syftade till att undersöka hur utbredd tystnaden bland offentliganställda egentligen är.
Med hjälp av undersökningsföretaget Ipsos intervjuade vi 500 personer i länet, som antingen hade staten, landstinget eller någon av länets kommuner som arbetsgivare.
Resultatetvar nedslående.
Fyra av tio anställda inom offentlig sektor i Västernorrland svarade att de inte vågar vända sig till media för att berätta om missförhållanden på sin arbetsplats.
Läs meningen igen.
40 procent av de som jobbar inom till exempel hemtjänsten, sjukvården eller i statliga myndigheter, väljer aktivt att inte ge offentlighet till problem på sin arbetsplats på grund av rädsla, bland annat för repressalier från sin arbetsgivare.
Tyvärr finns det orsak att tro att vi skulle få ett liknande resultat om vi gjorde samma undersökning i Västerbotten.
Det här betyder att vår yttrandefrihetslagstiftning inte fungerar. Det betyder att demokratin ständigt inskränks för vissa människor. Det betyder att fel och brister i offentligt finansierad verksamhet aldrig blir kända och på så sätt aldrig kan åtgärdas. Det betyder att vi i dag, i det land som var först i världen med en särskild yttrandefrihetslagstiftning, har väldigt många människor som medvetet väljer att tysta sig själva.
I takt med att offentliga arbetsgivare koncentrerar rätten att yttra sig till några få utvalda personer minskar också våra möjligheter att faktiskt få reda på vad våra skattemedel används till. I takt med att offentligt finansierad verksamhet använder skattemedel för att medieträna sig och på olika sätt förbereda sig för att undgå kritisk granskning, minskar också möjligheterna att problem som rör vår välfärd kommer upp till ytan.
Till oss kan du alltid vända dig med information, utan risk för att din identitet ska röjas. Är du anställd inom stat, kommun eller landsting får din arbetsgivare enligt lag inte heller efterforska vem som har vänt sig till media.
Använd din yttrandefrihet.
Bryt tystnaden!
+ Det folkliga engagemang som Skellefteåborna visade upp i torsdags då de protesterade mot nedläggningen av öron-näsa-halsmottagningen vid Skellefteå lasarett.
- Massmordet i Orlando för knappt en vecka sedan och mordet på en brittisk politiker i torsdags. En sorglig påminnelse om vårt öppna samhälles sårbarhet.
Det här betyder att vår yttrandefrihetslagstiftning inte fungerar.