Midsommarafton anses vara Sveriges största högtid efter julafton. Dagen präglas av sill, potatis, jordgubbar och annan somrig mat med ofta alkoholhaltiga drycker till och så givetvis bad och blommor. Blomsterkrans i håret, blommor på bordet och den obligatoriska midsommarstången är bara några exempel på hur duktiga vi svenskar är på att utnyttja det naturen erbjuder denna tid på året. Traditionen med att smycka sitt hus och sig själv med blommor har funnits sedan 1800-talet då man började midsommarfirandet med att storstäda och sedan göra fint i hemmet med hjälp av växtligheter. Bland annat var det inte ovanligt att det nystädade golvet pyntades med löv. Faktum var att efterfrågan på löv som skulle användas till dekoration var så stor att bönder arrangerade lövmarknader inne i städer där de sålde lövruskor till stadsbor. Även traditionen med att dansa kring midsommarstång anses vara gammal. Dock har dagens "Små grodorna" tillkommit under senare decennier.
Tro om magi
Det som däremot har glömts bort under modern tids midsommarfirande är den tro om magi som tidigare fanns kring helgen. Läkeväxter ansågs vara extra kraftiga och effektiva under midsommaraftonsdygnet och daggen som bildades i gräset upplevdes även den som en kraftkälla. Vandrade man barfota i den kunde det bidra till en god hälsa resten av året. Något som var extra viktigt för människor i ett bondesamhälle. Ett annat sätt att samla kraft på var att dricka ur speciella vattenkällor som bara var öppna under midsommarafton.
Även spådomar utövades under detta dygn som dessutom var förknippat med kärlek. Därför var det kanske inte så konstigt att detta kombinerades i hopp om att kunna se vem man skulle spendera resten av sitt liv med, men även till att förutspå framtiden rent generellt. Vad inte många tänker på är att en förenklad version av detta fortfarande lever kvar, nämligen den vida spridda traditionen med att plocka sju, eller det lite mer ovanliga antalet nio, sorters blommor och lägga dem under kudden när det är dags att sova på midsommaraftonsnatten. Genom blommornas krafter ska de kunna hjälpa till att via drömmar säga vem man kommer att gifta sig med. Tidigare var det snarare än regel än undantag att unga kvinnor förväntades använda den här traditionen, något som i dag dock har förändrats till att snarare vara en lek för barn.
Men likt många andra gamla traditioner och vanor är det svårt att säga uppkomsten av det hela. Speciellt eftersom knepen att få en glimt av sin framtida livskamrat varierar så mycket. För de sju blommorna är långt ifrån ensamma. Ett närliggande sätt eller till och med komplement till dem är att plocka en blomsort på olika gårdar och samtidigt klättra över gärdesgården som hör till varje gård av totalt sju. Ett annat, kanske lite mer enkelt sätt, är att lägga en ärtskida med totalt nio ärter i under kudden. Några enkronor sägs också ge samma effekt. Att sill idag har en given plats på midsommaraftonsbordet går också att spåra långt tillbaka och har ungefär samma historia som blommorna. Äter man mycket sill och undviker att dricka något till ska nattens drömmar handla om att en person kommer till en med vatten eller annan dryck. Den törstsläckande personen i drömmarnas värld är inte heller någon annan än ens kommande make eller maka.
Huruvida dessa spådomsmetoder verkligen har något magiskt över sig eller inte låter vi vara osagt. Men, precis som alla gamla traditioner har troligtvis dessa mest uppstått för att roa och underhålla människor under denna sommarhögtid. Vilket är dessa traditioners mest huvudsakliga uppgift även i dag.
Genom blommornas krafter ska de kunna hjälpa till att via drömmar säga vem man kommer att gifta sig med.