Han är landstingsdirektör vid Västerbottens läns landsting och tillägger:
– Vi har varit förvånade över att det har varit så lugnt och när det gäller vårdtyngden, så försöker vi lösa det varje sommar tillsammans med personalen, säger han.
På vissa avdelningar har det till exempel handlat om personal som inte har kunnat ta lunch. Hur ser du på det?
– Det finns väldigt olika bilder, men det finns säkert arbetsplatser där det varit väldigt tufft.
Enligt Vårdförbundet handlar det om dålig och sen planering inför sommarbemanningen vid Skellefteå lasarett. Hur ser du på den kritiken?
– Det är ju ett arbete som sker över hela året, sedan är upplevelsen att schemafrågan är ett problem, men det diskuterar vi kontinuerligt.
Sjuksköterskebristen och bristen på specialistsjuksköterskor är ju ingen ny fråga. Hur diskuterar ni det i landstingsledningen?
– Det är en fråga som alla landsting brottas med, det finns ingen snabb lösning, men vi har olika åtgärder som vi jobbar med.
Vilka då?
– Vi försöker skapa en attraktivitet kring yrket. Bland annat har vi erbjudit betald vidareutbildning, men det är ingen fråga som man löser snabbt. Lönebilden är en orsak till sjuksköterskebristen och det är ett långsiktigt problem.
Anders Sylvan säger också att löneutvecklingen för vårdyrkena tidigare varit svag och menar att det gäller generellt för hela vårdsektorn i Sverige, inte bara i Västerbotten.
– Men de senaste åren har vi sett en kraftfull löneutveckling för framförallt sjuksköterskor och Västerbotten har varit löneledande för ingångslöner för nyutbildade sjuksköterskor.
– Men den håller ändå inte den nivå som man skulle önska, säger Anders Sylvan och tillägger, när det gäller sommaren:
– Facket gör sin utvärdering, och vi ska göra vår.
Det finns väldigt olika bilder, men det finns säkert arbetsplatser där det varit väldigt tufft.