Delade meningar om vindkraften

Vindkraft – hot eller möjlighet för Norrlands inland? Åsikterna går isär bland dem som yttrat sig över Norsjö kommuns vindkraftsplan.

Foto: Foto: Lennart Enkvist

Not Found2014-06-18 09:00

Som Norran tidigare berättat håller Norsjö kommun på att se över vindkraftsplanen. Det nya förslaget visar på en mer restriktiv hållning.

Bland annat föreslås att större vindkraftverk inte ska byggas närmare än en kilometer från befintliga bostäder och fritidshus. Det tillåts heller inga verk som är högre än 50 meter utanför de utpekade områdena.

Nu har förslaget varit ute på samråd och de synpunkter som kommit in visar att vindkraften är en fråga som splittrar.

De tuffare reglerna välkomnas av en del. Somliga vill också gå längre och ha längre avståndsgränser, skärpta krav på ljudnivåer och ett totalt stopp för vindkraft.

De befarar att en utbyggnad kommer att slå mot friluftsliv och turism och skrämma bort folk som vill bosätta sig och köpa fritidshus i kommunen.

”Små landsbygdskommuner som i detta fall Norsjö kommun som satsar på vindkraft kommer att bli förlorare och dö ut”, heter det i ett yttrande.

Andra tycker precis tvärtom. De ser vindkraften som ett sätt att skapa jobb, få in skatter och andra intäkter och utveckla kommunen.

För dem är tusenmetersgränsen och stoppet för enstaka verk som är högre än 50 meter stelbenta krav som riskerar att bromsa utvecklingen.

”Lägg inte en död hand över byautvecklingen”, skriver en som yttrat sig.

Till kritikerna hör Gothia Vind AB, som tecknat avtal med markägare kring projekten Bodberget/Bjursele, Rismyrliden och Risliden.

Enligt Gothia Vind kommer de nya reglerna, om de införs, att innebära att Bodberget/Bjursele stryks helt och att Risliden och Rismyrliden blir för små projekt för att kunna genomföras.

undefined
Vill göra Norsjö vindkraftsfrittStopp för nya vindkraftområdenGrönt ljus för vindkraftJa till vindsnurror

Vad händer nu?

Politikerna i styrgruppen går igenom synpunkterna och gör eventuella justeringar utifrån de åsikter som kommit in.

Planförslaget tas upp i kommunstyrelsen.

Förslaget ställs ut för granskning under två månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om