Projektet heter Tre metoder för stöd till barn till föräldrar med psykisk ohälsa eller missbruk. En del av det kallas Barnkraft, då både föräldrar och barn kommer till sammanlagt tio träffar.
Fantastisk respons
Både representanter från Familjegården inom socialtjänsten och psykiatriska kliniken har jobbat med första gruppen. De har många positiva erfarenheter.
– Vi har fått en fantastisk respons. Att jobba med föräldrar och barn tillsammans ger en öppenhet för samtal i hemmet, säger Åsa Östergård från Familjegården.
– Många barn tycker att det är positivt att få träffa andra i samma situation. De vågar prata om det som är svårt, säger Ulla-Britt Degerman, också Familjegården.
Första omgången var under 2013. Nu till våren blir det två nya grupper. En med föräldrar som har psykisk ohälsa och barn i 8–10 årsåldern, och en med föräldrar som har missbruksproblem och barn i åldern 10–12 år, se faktarutan.
Bipolära
Föräldrarna kan ha en depression, vara bipolära, känna ångest eller ha personlighetsstörningar. Det är enormt viktigt att förklara för barnen att det inte är deras fel.
– När barnen inte vet varför föräldern beter sig på ett visst sätt kan de ofta tro att det beror på dem själva. Om föräldern sover ofta kan de tro att mamma eller pappa inte vill vara med dem, att de är för jobbiga eller så, säger Ann-Britt Olsson, från psykiatriska kliniken.
Träningar
Förutom en större öppenhet har träffarna även inneburit konkreta förändringar som har stor betydelse för barnet.
– Om föräldern ligger mycket och inte orkar skjutsa till träningar så har vi hjälpt till att fundera hur man kan lösa det på ett annat sätt. Kanske någon släkting eller annan förälder kan skjutsa? Det är jätteviktigt att få fortsätta med sina intressen som ger glädje i livet, säger Malin Rubensson, psykiatriska kliniken.