Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Polisen i region nord är väldigt nöjda med onsdagens insats i Norrbotten.
– Polisen dök upp som en blixt från klar himmel. Det var ett kanonjobb, vi kunde gripa alla fem misstänkta i princip samtidigt, säger Börje Öhman, kommunikationsstrateg på polisen.
Jaktbrottet rubriceras som grovt eftersom det handlar om rovdjuren björn och järv, som är speciellt skyddade. Rubriceringen har inte att göra med antalet fällda djur, utan djurarterna.
Börje Öhman säger att det är ovanligt med den här typen av tillslag i jaktbrott.
– Grova jaktbrott är i regel mycket svårutredda. Man kan hitta rester av en skjuten björn eller varg, men sedan är det svårt att utreda vem som är skyldig till brotten, säger Öhman.
Börje Öhman säger att det i den här typen av jaktbrott är fråga om personer som är avancerade.
– Det är ingen som tar bössan på ryggen och beger sig ut, säger han.
Han vill dock inte säga något om på vilket sätt de misstänkta har sökt och jagat de djur de har fällt. Inte heller vill han uttala sig om hur polisen kom härvan på spåren.
I nuläget finns inte fler misstänkta än de fem som greps under onsdagen.
– Rent teoretiskt kan det finnas fler personer i utkanten av detta, men i nuläget är inga fler misstänkta.
Två åklagare leder förundersökningen om jakthärvan. Det är Christer B Jarlås samt Åse Schoultz, båda i Östersund. Olle Andersson, chef för enheten för grova brott i Umeå, leder polisutredningen.
– Ingen lokalpolis har deltagit i utredningen. I den nya polisorganisationen är det den regionala resursen för grova brott som utreder, där ingår personal från både Västerbotten och Norrbotten, säger Börje Öhman.
Att en myndighetsperson, som arbetar just med tillsyn över jakt, är en av de misstänkta är inget som Börje Öhman vill kommentera. Inte heller vill polis och åklagare i nuläget berätta i vilka åldrar de misstänkta männen är.
Catarina Saha/Västerbottens-Kuriren