– Vi har vår budget och sedan finns det en rättighetslagstiftning kring kommunala vuxenstudier, säger han.
Det gäller till exempel Svenska För Invandrare (SFI), grundskolekurser och gymnasiala kurser för elever som har examen från ett yrkesprogram. Kurserna det gäller är Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.
– Alla som ingår i något av ovan nämnda kategorier ska beviljas studier inom VUX, enligt rättighetslagstiftningen för vuxenstudier. För övriga gymnasiekurser finns urvalsprinciper enligt Vuxenutbildningsförordningen.
Prio 1 är de som inte har slutbetyg på gymnasial nivå, och vill läsa in det. Och enligt Jan-Olof Lundqvist gäller det bara fram till den 30 juni i år, sedan blir det en lagändring och då är det försent för dem.
Prio 2 är de som läser in en gymnasieutbildning.
– Vi vet hur oerhört viktigt det är slutbetyg på gymnasienivå för att kunna söka sig in på arbetsmarknaden eller högskoleutbildningar, säger Jan-Olof Lundqvist.
Prio 3 är de som tänker skaffa sig behörighetskomplettering inför högskolan.
– Man har läst gymnasiet, men behöver ytterligare någon kurs för att söka till en högskoleutbildning med särskilda behörighetskrav, till exempel sjuksköterske- eller civilingenjörsutbildning, förklarar Jan-Olof Lundqvist.
När det gäller Alexandra Forsgrens kurser, säger Jan-Olof Lundqvist:
– De ingår inte i de så kallade rättighetskurserna och är inte heller behörighetsgivande. Vi måste prioritera utifrån en begränsad budget. Jag vill understryka vikten av vuxenutbildning och önskar att vi kunde erbjuda utbildning till alla som vill.
De ingår inte i de så kallade rättighetskurserna.