I korridoren på den annars helgstängda kirurgavdelningen tränar Stina Sandström på att gå med kryckor tillsammans med fysioterapeuten Pontus Nilsson.
Steg för steg tar hon sig framåt och det går bra. Så bra att Pontus öppnar dörren till trapphuset samtidigt som han frågar Stina om hon är beredd att ta trapporna en våning ner. Och visst är hon det.
– Kryckan före foten, säger Pontus innan de tillsammans tar det första steget.
Det är andra gången som Stina gör en ledprotesoperation. Första gången var våren 2017 då hon opererade sitt vänstra knä.
– Jag drabbades av artros 2014. På grund av långa vårdköer så fick jag åka till Lindesberg för att opereras. Efter en undersökning av mina leder så bedömde läkaren att jag även behövde operera min högra höft vilket gjordes i fredags här i Skellefteå. Det känns tryggt att vara på hemmaplan och det har gått fantastiskt bra. Jag har knappt haft ont efter operationen, säger Stina med ett leende.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Det är första gången som ledprotespatienter bjuds in för att opereras och vårdas under en helg i Skellefteå.
Syftet är att bearbeta vårdkön och att trimma in patienter i ett så kallat snabbspår som ska ge ett snabbare vårdförlopp. Ett personalteam på sex personer per dygn och skift med läkare, sjuksköterska, undersköterska, arbets- och fysioterapeut har arbetat under helgen.
– Både personal och patienter verkar nöjda. Det ska sedan göras en utvärdering för att se hur vi har lyckats. Hittills känns det bra och vi hoppas att det ska leda till en förbättring och att projektet kan fortsätta, säger Malin Fors, sjuksköterska.
I fredags gjordes tre knäprotesoperationer och två höftprotesoperationer. Monica Jonsson och Irene Näslund som båda har gjort knäprotesoperationer berättar att det har flutit på bra i helgen.
– Det har varit en komprimerad process och det känns tryggt att bli opererad i närområdet. Vi slipper långa resor och det hela blir mycket enklare. säger Monica och Irene tillägger.
– Det är bra att vi alla vårdas i samma rum. Vi hjälper och peppar varandra.
Att humöret hålls uppe märks då Monica berättar vad hennes 5-åriga barnbarn Nikki sagt till henne efter operationen.
– Vilken tur mormor att du fick ett stålknä, du kunde ju ha fått ett träben, skrattar Monica.
Snabb hemgång
Fysioterapeuten Pontus Nilsson berättar att patienterna tränar två gånger per dag.
– Vi har ett träningsprogram med olika övningar. Vi tränar sittande, liggande, stående och gångträning för att träna in ett korrekt rörelsemönster med de hjälpmedel som bedöms vara nödvändiga. Syftet är att få tillbaka fullgod rörlighet och styrka för att kunna fungera i vardagen, säger Pontus och tillägger.
– De allra flesta går hem efter en eller två dagar om det inte tillstöter komplikationer. Patienterna får med sig ett träningsprogram hem och det är på deras ansvar att göra programmet två gånger per dag. Efter tre månader hålls första återbesöket hos fysioterapeuten. Då kollar vi status och stämmer av vilken skillnad det blivit. Alla blir också erbjudna bassängträning som är anpassad efter protesoperationer för höfter och knän.
Patienterna får också hjälp av en arbetsterapeut som går igenom vad och om patienten behöver olika hjälpmedel för en trygg och säker hemgång.
– Vi går igenom och undersöker om det finns höga trösklar i hemmet, vilken höjd det är på sängen och vilket utrymme det är vid toalettstolen. Det kan exempelvis behövas en duschstol, toalettförhöjning, armstöd eller olika hjälpmedel som strumppådragare och griptång, säger arbetsterapeuten Carina Holmberg.
Ulf Hedlund, som också har knäprotesopererats, tycker att det hela hittills har gått bra trots att han känner av lite värk i benet.
– Det känns ju men inte så farligt. Att vi redan är uppe på benen är ju otroligt. Nu ska jag gå till dagrummet och slå på TV:n så får vi se hur det går för Skellefteå AIK som har hemmamatch idag, säger han glatt.
Det har varit en komprimerad process och det känns tryggt att bli opererad i närområdet.