Under fredagen fanns Alexandra Andersson, Eva Bergstedt och Annica Simonsson på plats på Ursvikens hälsocentral. De utgör halva gruppen västerbottningar som sedan hösten 2015 arbetar för att föra folkets talan inom primärvården. Ett projekt som, vad de förstått, är en unik satsning inom primärvården i landet.
Det hela började med en annons.
– Det stod något i stil med "vill du vara med och utveckla Sveriges bästa primärvård", berättar Alexandra Andersson, som genast skickade in sin intresseanmälan.
Därefter följde intervjuer, och till slut hade sex personer valts ut – alla med olika åldrar, bakgrunder och även olika erfarenheter som patienter.
Gruppen kom gemensamt snabbt överens om tre områden som alla frågor inom primärvården nu utgår från.
– Det är svaga grupper, bemötande och tillgänglighet. Den fråga som ställs tänker vi alltid på utifrån de tre perspektiven, berättar Alexandra Andersson.
Gruppen har en nära kontakt med cheferna inom primärvården och kallas ofta med till möten.
– Vi är samhällsperspektivet på mötena, och tanken är att vi ska kunna lyfta åsikter om vad primärvården kan jobba med, eller ett specifikt förslag på var det finns utvecklingspotential, säger Annica Simonsson.
– Chefer på olika hälsocentraler kan ju även använda gruppen för att ta reda på vad patienter tycker i en viss fråga, fortsätter Eva Bergstedt.
– Vår roll på mötena är att alltid tänka utifrån vad som är bäst för patienten, säger Alexandra Andersson.
Nu förbereder sig gruppen på en tur till Västerbottens inlandskommuner.
– Det är också en viktig fråga för oss, att visa att inlandets vård är lika viktig som den vid kusten. Vi hoppas vi får träffa många patienter, vi har som mål att bli ännu bättre på att marknadsföra våra besök så vi kan ta med oss fler åsikter till mötena, säger Alexandra Andersson.