Datapolarna med 15 anställda är lite av ett doldisföretag i Skellefteå. Vid Alvargalan 2014 fick det strålkastarljuset på sig då det utsågs till Årets Innovationsföretag med bland annat följande motivering ”Företaget skapar innovativa, kreativa mjukvarulösningar i både egenutvecklade och kundanpassade produkter.”
Utveckling
I fjol fyllde företaget 20 år och nästa år är det två decennier sedan det började jobba mot sågverken. Sedan sekelskiftet har personalen dubblerats under lönsamhet.
– Den senaste tiden har vi lagt ned väldigt mycket på utveckling. Det är vår strategi, att utveckla ihjäl våra konkurrenter, säger vd Anders Marklund med ett leende.
Datapolarna har kraftigt minskat konsultandet, utan jobbar hårt med sina produkter. 60 procent av omsättningen kommer i dag från sågverksindustrin. Bolagets flaggskeppsprodukter är GPS-Timber för timmerhantering och Saw-Info för pakethantering, men produktfloran har ökat.
– Det är två produkter som nästan alla i sågverksbranschen känner till. Vi har en bra plattform som vi kan jobba ifrån nu.
Vd och säljare
I dag finns någon av bolagets produkter på 50 av landets drygt 120 sågverk.
– Vi har en ansenlig del av marknaden. Vi kan dubbla siffran, men cirka 100 installationer är nog möjligt, berättar Marklund.
En stor del av det ligger på Anders Marklunds egna axlar. Han är inte bara vd utan också företagets säljare.
– Det handlar om att lära känna folk. Vi är normalt också på en branschmässa per år, säger Marklund.
Kunder hör av sig
När Norran var på besök så hade en israel kontaktat företaget och berättat att han var intresserad av företagets produkter.
– Vi ska ha ett Skype-möte med honom. Det ska bli intressant att höra hur han hittat oss, berättar Marklund.
– Vi har kommit till ett läge där kunderna hör av sig mer och mer till oss direkt, säger Thomas Holmström.
– Nu vet man varför man ska ha våra produkter och att sågverken tjänar pengar på det. Vi behöver inte förklarar ”varför?” varenda gång, fortsätter Marklund.
Paketering
Nu hoppas företaget på att det med tiden ska kunna sälja produkterna på ett än enklare sätt, som ett färdigt paket.
– Det är viktigt för oss att göra produkter så att även andra kan sälja dem. Dit vill vi, säger Marklund.
Datapolarna skulle inte ha något emot att öka gruvsidan också, men där är avstånden ett problem.
– De stora gruvbolagen i Sverige är Boliden och LKAB. Sedan ligger många andra gruvbolag i världen väldigt, väldigt långt bort.
Genom ett samarbete med ABB i Umeå och Västerås om en produkt så kan man nå ut genom dess partners globala närverk. Produkten heter Mine Insight och har funktionen att optimera maskinarbete, uppdragshantering och kommunikation nere i gruvorna.
– Vi lägger gruväggen i den kartongen nu, berättar Marklund.