Dalkarlsliden: ”Det här är vårt paradis”

Solens strålar värmer södersluttningen där de små stugorna står uppradade sida vid sida. Som en oas breder Dalkarlslidens koloniområde ut sig. ”Det här är vårt paradis”, säger Lena Holmström.

Foto: Foto: Lars Eriksson

Not Found2016-05-29 11:00

Gräsmattan lyser grönt och i träden har det precis börjat knoppa. Här tillbringar Karl-Bertil, 69 år, och Lena Holmström, 67 år, stora delar av sommaren.

– Det här är livet, utbrister Karl-Bertil och Lena fyller i:

– Bra för både kropp och själ.

Dalkarlslidens Koloniträdgårdsförening ligger bara någon kilometer ifrån Skellefteå centrum. Föreningen består av 39 stugor med tillhörande tomter. Dessutom finns möjlighet till ytterligare odlingslotter för de som vill odla mer. Hela koloniområdet är på fyra hektar.

Tidigare hade Karl-Bertil och Lena både villa och sommarstuga, men nu bor paret i lägenhet. För elva år sedan köpte de kolonistugan.

– När vi kom hit kunde vi i princip ingenting om odling. Under tiden vi hade hus la vi inget större engagemang i trädgården, mer än att det skulle vara ordning och reda. Kolonistugan väckte vårt odlingsintresse, säger Lena.

Under sommaren reser paret aldrig bort utan tillbringar merparten av tiden i Dalkarlsliden.

– Så fort det går att ta sig ner till stugan börjar säsongen. Redan till påsk var vi här och fikade. Då satt vi och planerade inför sommaren, säger Lena.

Karl-Bertil påpekar att var och en i föreningen odlar efter sina förutsättningar. Stadgarna säger visserligen att marken måste skötas och odlas, men att det definitivt inte är någon tävling grannarna emellan.

– Här hjälper vi varandra, säger han.

Medlemmarna får inte bygga hur stora stugor som helst på sina tomter utan är begränsade till en sammanlagd yta på 30 kvadratmeter.

Från mitten av maj och till slutet av augusti besöker Lena och Karl-Bertil Dalkarlsliden dagligen. Med koloniträdgården kommer också arbetslusten. Både påpekar att de aldrig tidigare i livet har jobbat så hårt med trädgårdsarbete som de gör nu. Tack vare trädgårdsarbetet får de sin dagliga dos av både motion och frisk luft.

– Under sommaren behöver vi inte gå på något gym, säger hon och skrattar.

Årets nyhet på koloniområdet är att det har flyttat hit nya invånare, hela samhällen faktiskt. Invånare som kommer att jobba hårt i trädgårdarna. I fem små bikupor bor det nu bin.

– Det kommer säkert att synas på pollineringen här, säger Karl-Bertil.

Längst ner i backen står Maria Boman, 48 år, och vattnar några små spröda växter som precis har kommit upp i dagern. Det här blir andra året hon och maken Tony har den lilla gula stugan. Tidigare hade de villa och stuga, men nu har de bytt bort dem mot lägenhet och kolonistuga.

– Jag är egentligen ingen odlingsmänniska, men när vi skaffade oss kolonistugan har intresset bara ökat, säger hon.

Marie menar att det känns ganska kravlöst på koloniområdet. Visserligen finns det regler om att man ska sköta sin odlingstomt, men inget som är betungande.

– Det här är mitt andra hem. Visst är det fint här, säger hon och skiner upp i ett leende.

Dalkarlslidens Koloniträdgårdsföreningen

Är en idel förening.

Bildades 1990.

Består av 39 stugor.

Varje kolonitomt är cirka 300 kvadratmeter.

Stugorna ägs av de enskilda medlemmarna och marken ägs av föreningen.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om