Strax efter klockan 23 på kvällen den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. Då inleds det som skulle komma att bli en av världens största mordutredningar. I dag, 30 år senare, pågår utredningen fortfarande.
Palmegruppen
Dag Andersson är uppvuxen på Norrböle i Skellefteå. I början av 1970-talet började han på polishögskolan i Stockholm, 1989 sökte han sig till Riksmordkommissionen och sedan 2013 är han spaningsledare i Palmegruppen. Tillsammans med fem kollegor driver han utredningen, som i dag består av 250 hyllmeter dokument.
Hur navigerar man i ett så stort material?
– Vi jobbar med struktur och gör stora delar sökbara, säger han.
Jessica-mordet
Dag Andersson har under åren arbetat med många uppmärksammade mordfall. Vid ett tillfälle befann han sig på hemmaplan i Skellefteå för att biträda Skelleftepolisen i det uppmärksammade mordet på 19-åriga Jessica Torstensson.
– Det är ett av de ärenden där man faktiskt ville landa rätt, säger han och tillägger:
– Mord är det mest optimala man kan jobba med, för det är brott som vi faktiskt måste klara av.
Vilka förhoppningar har du att lösa mordet på Olof Palme?
– Det kommer in nya uppgifter dagligen och det finns fortfarande frågetecken i utredningen som inte är uträtade, säger han.
Granskar granskning
De spår som Dag Andersson prioriterar är de som rör de granskningar som Palme var föremål för.
En intressant ingång i utredningen är det som kallas för ”Skelleftehamnsspåret”. Och enligt Dag Andersson var det inte så länge sedan som det aktualiserades på nytt.
– Vi tittade på det för något år sedan. Det var ett brev som kom in i utredningen på ett tidigt stadium. Brevet innehöll ett tips kring Palmemordet och var poststämplat i Skelleftehamn, säger Dag Andersson.
Mystisk tipsare
Brevets avsändare var okänd, men någon hade, i sin tur, ringt in till polisen i Skellefteå och sagt att denne visste vem brevskrivaren var. I nästa led hade någon känt igen rösten på den som ringde in tipset till polisen.
– Den person som ringde in till polisstationen och pratade med vakthavande befäl ombads ringa tillbaka för att få prata med någon som var mer insatt i ärendet. Personen återkom inte men samtalet spelades in och man har utan resultat försökt få identitet på den person som ringde.
Flera i utredningsgruppen börjar närma sig pension. Hur ska utredningen gå vidare när ni lämnar era poster?
– Vi har påpekat att vi behöver få in nytt folk i utredningen och jag tror att det planeras så. För att föra utredningen framåt måste vi få in ny personal. Annars ser jag en risk att det blir en ”papperstiger” och det blir svårt att utföra utredningsåtgärder.
Hur ser du på värdet av att fortsätta med utredningen?
– Mordet på Olof Palme är nog det som svenska folket tycker är ett misslyckande från vår sida och jag vill få en förklaring till varför han blev mördad.
Det brukar sägas att många kommer ihåg exakt vad de gjorde vid tiden för mordet på Palme, vad gjorde du och var befann du dig?
– Jag arbetade som ordningspolis i Stockholm den aktuella kvällen.
Brevet innehöll ett tips kring Palmemordet och var poststämplat i Skelleftehamn.