I november 1960 avgjordes det otroligt jämna presidentvaleti USA. Ni som kan er amerikanska historia vet att det var den relativt unge demokraten John F. Kennedy från Massachusetts som till slut stod som segrare mot den republikanske vicepresidenten Richard Nixon från Kalifornien.
Några månader tidigare höll den avgående presidenten, Dwight D. Eisenhower, ett tal inför partiets nationalkommitté. I talet antydde presidenten att Sverige var ett av de länder i världen med högst självmordsfrekvens. Något som var helt felaktigt.
Anledningen till statistiken skulle enligt presidenten bero på att Sverige var ett socialistiskt land.
Under ett besök i Sverige två år senare ursäktade Eisenhower sig och medgav att han haft fel. Uppgiften om Sveriges höga självmordstal var något han ”hade läst i en amerikansk tidning”.
Men trots detta har myten om Sveriges höga självmordstal levt kvar i det offentliga medvetandet.
Den här historien kan vara intressant att påminna sig om efter den senaste veckan, då den så kallade "sverigebilden” återigen stått i centrum för debatten. Jag syftar så klart på president Trumps tali Florida förra lördagen.
Att ta Sverige som exempel för att på olika sätt stödja sina egna teser om ett förestående armageddon är alltså inget nytt. Att Sverige, trots jämlik välfärd, fri sjukvård och mångfald, ännu inte gått under i ett hav av eld är naturligtvis otroligt frustrerande för de som på olika sätt vill styra Sverige bort från den öppenhet och tolerans som under lång tid har varit landets signum.
Därför är det inte förvånande att president Trump väljer att ta Sverige som exempel på denna ”systemkollaps”. Det tjänar hans syften helt enkelt.
Tidningen Resuméhar anlitat analysföretaget Meltwater för att undersöka hur den internationella bilden av Sverige har förändrats sedan Trump höll sitt ”Sverigetal”. I sociala medier är fallet påtagligt. Antalet inlägg om Sverige har sexdubblats och tonaliteten i dessa inlägg har rasat från relativt neutral till - 43 procent. Just tonaliteten mäts utifrån antalet positiva kontra antalet negativa inlägg.
Men tittar man på lång sikt har omvärldens syn på Sverige dock inte förändrats nämnvärt. Det visar Svenska Institutets(SI) kontinuerliga mätningar av omvärldens syn på Sverige. Dock finns inga tydliga indikationer på att den allmänna befolkningen i olika länder skulle ha påverkats nämnvärt av att felaktiga och snäva Sverigebilder sprids. Det säger Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog vid SI.
Så visst kommer den så kallade "Sverigebilden" att överleva även detta.
Att ta Sverige som exempel för att på olika sätt stödja sina egna teser om ett förestående armageddon är alltså inget nytt.