Vad kommer vi att minnas av 2015?
Flyktingkris, terrorism – och Paris.
Oundvikligen så måste vi prata Paris; året inleddes med terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo direkt efter trettonhelgen och, mot slutet av året, de samordnade terroristattackerna mot flera platser den 13 november, vilka krävde minst 129 dödsoffer.
Oftast blir vi lite av åskådare till det som inträffar oavsett om det hamnar om flyktingkris eller terror. Vi ser och hör att det händer, men det når oss inte påtagligt.
Men 2015 blev det konkret även här, långt uppe i norr:
En Skelleftehamnsbo och en Pitebo släpptes i april efter att ha hållits som gisslan i Syrien i över ett år. Bägge är knutna till frikyrkoförsamlingar och ytterst få uppgifter har kommit ut runt det som inträffade.
Norran berättade under hösten om Khaled, ortoped från Syrien, och hans svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Det var en väckarklocka för bland annat Västerbottens läns landsting som inte hade kontroll på att det fanns flyktingar med mycket hög läkarutbildning i länet.
Mindre än en vecka efter terrorattacken i Paris grep säkerhetspolisen en 22-årig man i Boliden. För ett par dagar kom nästan allt medialt strålkastarljus i Sverige att hamna på det klassiska gruvsamhället. Norran var självfallet det nyhetsmedia som låg steget före i rapporteringen om vad som hände. 22-åringen var helt oskyldig och försattes snabbt på fri fot.
Det är bara tre exempel på saker som inträffat i vår närhet.
Jag vet inte om den är årets nyhetsbild, men bilden av treårige syriern Alan Kurdi liggande död på en strand, drunknad, efter att hans familj hade försökt att fly till ett tryggare liv, är utan tvekan en bild som kommer att vara den som många bär med sig på näthinnan då 2015 speglas.
Våra politiker har mycket att leva upp till: Sverige är i grunden ett humant, vänligt och rikt land och jag hoppas att det så får förbli. Heder till alla dem som vill och vågar ta strid med trollen som attackerar varma och engagerade människor som vill ta hand om andra oavsett religion, hudfärg, med mera.
Tänk på skillnaden i nyhetsrapportering. Vid OS i Mexico 1968 skickade Norrans chefredaktör hem sina krönikor per post. Vid OS i Los Angeles 1984 användes digitalkameror för första gången i stor utsträckning. Jag minns än i dag de gigantiska pixlarna på bilderna i kvällstidningarna.
I dag är nyhetsförmedlingen extremt snabb, ofta öppnare, men som en konsekvens också av det också ibland brutalare. Snabbheten gör att det ibland sker missar på grund av att man inte hunnit tänka igenom en publiceringskonsekvens, för att man har gått från att publicera sig en gång per dag för 20 år sedan till numera i stort sett dygnet runt.
Internet har inneburit en förändrad nyhetskonsumtion. Det är lika lätt att ta del av The New York Times som Norran för den som vill.
Norrans styrka är att vi i stort fokuserar på nyheter, information och annonser som rör människorna i vårt spridningsområde, stort som smått. Vi vill göra skillnad för er som läser oss. Men vi förändras också av att nyhetskonsumtionen ändras och att sociala medier används flitigt.
Från Kanalgatan 59 lanserade vi under året vårt första tv-program, Hockeystudion, vidare en sajt där alla AIK-fans kan få det mesta de behöver, ”Allt om AIK” och en ny gratistidning som delas ut i delar av spridningsområdet, N2.
Vidare så fick läsarna varje månad möta en mindre känd Sara Lidman-text på ett kulturuppslag varje månad. Texterna, som var framtagna tillsammans med Sara Lidman-sällskapet, visade Missenträskdotterns exceptionellt stora bredd.
Den 1 september gjorde vi om organisationen på redaktionen för att bland annat bli snabbare på norran.se. Norran har snabbt växt till att ofta vara topp tio i landet sett till antalet sidvisningar bland lokaltidningarna i Sverige med en topp i samband med den nämnda Bolidenhändelsen.
I början av november startade vi Norran Affärsliv, en sajt som varit efterlyst då näringslivet känt att det saknat ett forum med stor bredd. Gensvaret har varit bra och vi byter därför också namn på sidan med ekonominyheter i papperstidningen till Affärsliv.
2016 blir garanterat ett år som präglas lika mycket av förändring som de senaste åren i mediebranschen, men allt börjar snarare gå ännu snabbare nu.
Arbetet med utveckling och förädling av nya ideer fortgår därför löpande. I början av 2016 ska vår nya tv-studio stå klar på redaktionen. Vi kommer att gå in för att leverera betydligt mer live både med text och rörlig bild under 2016. Händer det något vill man veta det i realtid.
Samtidigt finns det frågor som inte är lika snabba. Ett exempel är frågan om det kommande kulturhuset i Skellefteå. I början av 2016 kommer en mängd debattörer att ges utrymme och debattera runt den jättelika kulturinvesteringen i Norran.
Men då väl beslutet kommer om hur Kulturhuset ska se ut och så vidare: räkna med att vi går ut med den nyheten i realtid.
Norran.se fyller faktiskt 20 år och det kommer inte att gå obemärkt förbi. Det ska firas.
Och vissa nyheter tar aldrig slut. Räkna med att konsekvensen av Element Six nedläggning i Robertsfors och motsvarande av Inwido i Norsjö kommer att diskuteras fortsatt under det kommande året.
Liksom garanterat E 4 genom Skellefteå och utvecklingen av Strömsörsområdet.
För mig innebar slutet av 2015 en stor förändring. För första gången på 30 år har jag varit sjukskriven en längre tid då jag bytt höft. Efter några år av problem hoppas jag nu på en klar förbättring av min gång och höjd livskvalitet.
Jag hoppas att ni alla Norranläsare får ett gott slut på året och hoppas att vi under 2016 får mindre oro i världen. Sköt om er!