Händelsen som utmynnat i att en stafettläkare polisanmälts för sexuellt ofredande av ett våldtäktsoffer rör en stafettläkare som var tillfälligt anställd.
Bemanningsföretag
Läkaren utförde en undersökning på en kvinna som anmält en våldtäkt. Undersökningen skedde på en av Västerbottens läns landstings enheter. Läkaren var anställd av ett bemanningsföretag som landstinget har ramavtal med.
Personalen önskar kvinnliga läkare när det gäller våldtäktsoffer. Hur ser du på det?
– Oavsett om det är en manlig eller kvinnlig läkare så har alla rätt till ett professionellt omhändertagande och bemötande. Sedan under jourtid, så går det inte alltid tillgodose.
Vid undersökningen av kvinnan så ska läkaren ha brustit i rutinerna kring det så kallade rapekitet och förfarandet vid misstänkta våldtäkter. Kan det försvåra bevisläget i det här fallet?
– Undersökning och spårsäkring utförs enligt nationella riktlinjer och jag utgår från att tagna prover ger tillräckligt underlag för bedömning.
Era rutiner kring anställning av läkare, hur diskuterar ni där?
– Jag måste hänvisa till vår HR-avdelning som för att säkra kvalitén i anställningsförfaranden sköter ramavtalen med stafettbolag, säger chefen och tillägger:
– Vi reagerade direkt när det här blev känt för oss. Vi har varit i kontakt med polis, berörd patient och personal. Det vi kom fram till är att det handlar om en bemötandefråga och att det här är en isolerad händelse. Det viktigaste är att patienten och berörda känner att de blir bemötta på ett bra sätt och det garanterar jag.
Norran har sökt läkaren för en kommentar men inte lyckats nå honom.
Vi kom fram till att det handlar om en bemötandefråga och det är en isolerad händelse.
Anmälda läkaren till våldtäktsoffret: ”Djävligt snygg skinnjacka”