Uppemot 50 ungdomar är inskrivna i den verksamhet som lyder under socialförvaltningen. Sju anställda stöttar de unga som bor i eget boende. Astrid hjälpte under måndagen Danesh med att förklara vissa svenska ord.
– Jag har bott i Sverige i åtta år och trivs bra. Fortfarande har jag en del problem ibland med svenskan, säger Danesh.
På 18+ hjälper de anställda de unga med exempelvis läxhjälp och studieteknik. Det kan också handla om hur man sköter kontakter med myndigheter, hur man fyller i blanketter, hur man sköter sin ekonomi samt berätta vilka myndigheter man ska kontakta om man behöver hjälp.
– Vi vänder oss alltså till de ungdomar som så att säga står på egna ben. Vi är ett stöd i vardagen fram tills de unga är 21 år, säger Sofia Henricsdotter.
Oro finns
Frida Viklund arbetar på ett gruppboende. Hon lovordar det stöd som 18+ ger.
– De finns en större oro nu på gruppboendena. Handläggningstiderna blir längre och längre. Vi har ungdomar som efter 18 månaders tid ännu inte haft sitt första möte med Migrationsmyndigheten. Osäkerheten om man får stanna gör att många mår dåligt.
Khatere Haidari kommer från Afghanistan. Hon och hennes son har en dramatisk flykt bakom sig innan de nådde Skellefteå.
– Min son var bara drygt ett år gammal då vi flydde. Flykten var dramatisk, vi åkte mellan Turkiet och Grekland i en överfull gummibåt.
Gör ofta besök
Sedan ett par år tillbaka bor Khatere och sonen i egen lägenhet. Khatere är ofta på besök på 18+.
– Det är en viktig verksamhet för mig, de anställda blir något av min egen familj, den känslan har jag.
Lahcene Chellig har jobbat på 18+ sedan tio år tillbaka.
– Antalet besökare hos oss har ökat, det beror ju bland annat på att antalet ensamkommande unga ökade fram till 2015. Nu har den trenden vänt.