Cellprovshaveriet: En och samma diagnostiker ligger bakom felaktiga provsvar

Ungefär ett av hundra granskade prover har nu fått en ny bedömning. De efterkontrollerade proverna berör endast kvinnor från Norrbotten. Det berättar landstingens representanter på dagens presskonferens.

Foto: TT bild.

Foto: TT bild.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2016-05-02 12:52

– Vi beklagar djupt det lidande och den oro som patienter och anhöriga drabbats av till följd av de fel som har uppdagats. Det är viktigt att man som patient kan känna förtroende för vården och att kvinnor fortsätter att komma till cellprovtagning. Det är fortfarande det bästa sättet att i tidigt skede kunna upptäcka och behandla livmoderhalscancer, säger biträdande landstingsdirektör Jonas Thörnqvist Norrbottens läns landsting.

Läs mer: Tusentals kvinnor kan ha fått felaktiga svar på sina cellprover

Vid en kontroll av 2 500 cellprover upptäcktes tjugo kvinnor som hade cellförändringar som måste behandlas. Det var vid en intern kontroll i juni 2015 som provmissarna upptäcktes. En av kvinnorna hade då utvecklat livmoderhalscancer och av den anledningen gjordes en lex- Maria-anmälan. Hela förfarandet har sedan granskats och det är därför man först nu, långt efter att det hela uppdagades, går ut med information.

Läs mer: Hela pressmeddelandet från Norrbottens läns landsting

Det framkom under dagens presskonferens. Här berättade man även att samtliga felaktiga prover hanterats av en enskild diagnostiker. Diagnostikern i fråga avled hösten 2015.

Det var i november 2014 tog Unilabs över ansvaret för gynekologiska cellprover i Norrbottens län. Tidigare bedrevs verksamheten av Norrbottens landsting med stöd av Västerbottens landsting, som hade det medicinska ledningsansvaret.

– För Unilabs är patientsäkerheten oerhört viktig och vi ser allvarligt på de fel som nu upptäckts. När vi tog över verksamheten vidtog vi åtgärder för att säkerställa att den här sortens situationer inte ska kunna uppstå. Bland annat ska cellprover från samma kvinna aldrig granskas av samma diagnostiker två gånger i rad, säger Nicholas Holthuis, anmälningsansvarig lex Maria, Unilabs.

På uppdrag av Norrbottens läns landsting granskar nu Unilabs alla prover som diagnostikern analyserat sedan 2010. Det rör sig om cirka 7200 prover tagna under perioden 2010-2014.

Om fler felaktiga provsvar upptäcks vid dessa kontroller kommer berörda kvinnor att kallas till nya undersökningar. Granskningen av prover tagna före 2014 beräknas bli klar i juli i år. Det gäller även kvinnor som flyttat från Norrbotten eller som på grund av ålder inte längre kallas till provtagning.

I pressmeddelandet som du hittar via länken ovan hittar du även kontaktuppgifter om du är orolig och har frågor om dina provsvar.

undefined
Foto: TT bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om