3,5-4 miljoner kronor, så mycket backar Bussgods.
– Vi går back ordentligt och ser över verksamheten i hela länet. Totalt är det 8,25 tjänster som försvinner, där en av tjänsterna finns i Arjeplog. Vi måste förändra oss för att bli mer kostnadseffektiva, säger Kenneth Johansson.
Bussgods ägs av Länstrafiken, som i sin tur ägs av Regionala kollektivtrafikmyndigheten. Det är organiserat som ett kommunalförbund med Region Norrbotten och länets 14 kommuner som medlemmar. Att det skulle vara fråga om en nedläggning av verksamheten i Arjeplog dementerar Johansson.
– Däremot ser vi att det inte behövs en heltidstjänst till arbetsuppgifterna i Arjeplog. Biljettförsäljningen, som hör tjänsten till, är nere på en mycket låg nivå där vi behöver fundera över andra lösningar. Det är svårt att motivera att ha en person på plats för att erbjuda biljettförsäljning när det finns andra tekniska lösningar på den biten idag. Kanske en biljettautomat?
Men om den enda anställda är uppsagd, hur kan då servicen finnas kvar?
– Jo, han är uppsagd från en heltidstjänst, med det inte sagt att det inte kommer behövas personal. Man kommer även i framtiden att kunna skicka paket med Bussgods, vi har bara inte riktigt klart med hur det ska lösas ännu. Förhandlingar pågår för fullt och vi räknar med att ha en färdig lösning till hösten.
Sofie Abrahamsson/NN