Bröderna Henrys revy "Svarttjärns bryggeri"blev så pass populär och välbesökt att arrangörerna bestämde sig snabbt för en fortsättning. Under Matfesten kommer ensemblen ge en omarbetad version i form av krogshow, men redan helgen innan sker smygpremiären i Svarttjärn.
– Vi började fundera på var vi skulle kunna reptera föreställningen och då slog det oss att det vore självklart ifall vi kunde sätta upp ett tält i Svarttjärn och köra revyn där först. För det är ju trots allt i den byn hela revyn utspelar sig, berättar Mats Bohman, i Bröderna Henrys.
Förslaget mottogs med glädje av byn invånare och blev också startpunkten för något ännu större. Kristoffer Lundström, ägare av bland annat Skellefteå stadshotell, och lokala matproducenter med fler har blivit engagerade i eventet och nu är det bestämt att Svarttjärn kommer hålla i en slags förfest till Matfesten.
– Vi snackar lokalproducerat, ekologiskt, närproducerat och hela köret, säger Mats Bohman och fortsätter:
– Tänket är att köra matfesten på dagtid och då kommer det bli som gamla matfester, att man köper en biljett och kan gå runt och provsmaka, och sedan krogshowen på kvällen.
Förfesten kommer ske kring Svarttjärns bönhus, där ett tält för 500 matgäster ska byggas upp, och dagsaktiviteter i form av auktion och berättarfestival finns också i åtanke. Mats Bohman berättar att chartrade bussar kommer gå från Umeå, Skellefteå och Piteå.
– Vi har pratat med alla i byn, då det är viktigt att de är med på det här i och med att det kommer bli en del stök bara när det gäller parkeringar, och alla är på. När vi frågade dem så sa hela byn: "Ja nu kör vi!", säger Mats Bohman.