Hon är en av de personer som Norran talat med som producerar hö och bekräftar bristen på så kallat torrhö. Det är den sortens hö som torkats utomhus och pressas samman till balar med balmaskiner. Hon säger också att djurägare efterfrågat hö hos henne. Och efter rundringning till fler höproducenter blir bilden ännu klarare: det råder brist på torrhö i Skellefteområdet.
Torr sommar
Den största anledningen till vårens höbrist sägs vara förra årets torra sommar, men också att färre och färre producerar den sortens hö. När det gäller ensilage (se faktaruta) så sägs det inte råda någon brist.
De som använder torrhö till sin djurhållning är främst hästägare och de som har getter.
Marie Karlsson, ordförande i Torpet, Bureå hästklubb säger att det råder brist på torrt hö.Föreningen äger inga egna hästar, men har totalt åtta stallplatser som hyrs ut till hästägare.
Stor efterfrågan
Camilla Robertsson är styrelseledamot i Torpet och själv hästägare.
– Jag har hört att många hästägare söker torrhö och jag tycker att fler och fler, från år till år, frågar efter var man kan köpa torrhö, säger hon.
Hästägarna som hyr sin stallplats på Torpet sköter själva hanteringen av foder till sina hästar, så Camilla Robertsson säger att hon inte har någon samlad bild av tillgången, eller bristen, på torrt hö.
Tidigt bete
Dessutom använder hon själv inte torrhö, utan hösilage.
– Det är en blandning mellan ensilage och torrhö, kan man säga.
Hon säger också att Torpets hästar släpps tidigt på bete och att det minskar behovet av hö, rent generellt.
– Redan den 1 juni släpper vi ut våra hästar, för att vi har stort betesområde, men alla har ju inte det.
Jag har hört att många söker torrhö och har även sett på Facebook att folk undrar var man kan köpa det.