En av dem var den man som omkom i helgens explosion i Frostkåge.
– Jag har handlagt hans tillståndsansökan, säger brandingenjör Daniel Haarala.
Förutom de 25 tillstånden för att hantera sprängämnen, finns även andra tillstånd kring explosiva varor. Det rör till exempel fyrverkerier och ammunition och är oftast kopplat till ett företag eller en organisation. Det är räddningstjänsten som beviljar tillstånden.
Läs mer: Efter explosionen: ”Vi håller förskolan stängd idag”
Den nu omkomne mannen fick sitt tillstånd som rör sprängämnen i november 2011.
– Han hade en förvaringsplats för explosiva varor som vi har prövat vid ansökan och allt var i sin ordning, säger Daniel Haarala.
Tillståndet innefattade förvaring och hantering av en viss mängd explosiva varor, på en viss plats.
Daniel Haarala beklagar det tragiska som inträffat och när det gäller närhet till förskolan och de explosiva varor som hanterades, säger han:
– I det här specifika fallet fick de explosiva varorna inte vara närmare förskolan än 75 meter. Vi mätte upp att det faktiska avståndet var 140 meter, alltså mer än på ett betryggande avstånd.
Daniel Haarala säger att den omkomne mannen var väldigt noggrann, påläst och oerhört noga med att följa regelverket kring explosiva varor.
– Jag kan inte tänka mig att olyckan har med okunskap att göra. Han anlitades ju även som expert av polismyndigheten.
När det gäller utfärdande av tillstånd säger Daniel Haarala också att det sker på ett mycket noggrant sätt och efter en omfattande process kring handläggningen.
– Det är extremt sällsynt att sådant här inträffar och inte helt ovanligt att vi brukar skärpa kraven hos de som söker tillstånd. Om det visar sig i utredningen att det finns anledning att ändra på något i vårt regelverk kring de här tillstånden, så kommer vi att göra det.
Det är extremt sällsynt att sådant här inträffar.