Detta går inte Malå sameby med på, därför blir det rättegång i saken. Malå samebys ordförande Jan Rannerud:
– Bor man i ett året runtområde, där vi enligt lag har skyldighet att vara med renarna, har man ett egenansvar, anser vi.
Någon överenskommelse har alltså inte kunnat ske?
– Vill man inskränka på rennäringen genom att utöka sin markanvändning krävs samråd. Vill man inte samråda, då motsätter vi oss skadeståndskrav. Det är samebyns åsikt.
Att man nu kommer att sätta en prislapp på betesskador är något ovanligt. Samebyns jurist Charlotta Cederberg, advokatbyrå Gärde Wesslau:
– Parterna brukar kunna komma överens. Går man vidare kan det bli prejudicerande. Det har inte ställts på sin spets tidigare, hur skador av ren ska värderas.
Lars Tjärnlund har drivit frågan sedan 2011.
– Det bästa hade varit hjälp från länsstyrelsens med investeringsstöd för nyodling. Det är inte lätt det här. Vem inkräktar på vem? Länsstyrelsen ville inte ge någon hjälp, så nu blir det rättegång. Lagen får bestämma vad som gäller. Det går inte lägga ner pengar på att odla och sedan blir det renbetesskador som leder till förlust. Båda måste kunna rymmas och leva.
Samrådsförslaget från samebyn?
– Vi har haft en del samråd, men det har inte hjälpt. Det är inte ny mark det handlar om, utan gammal mark som andra bönder haft.
Det har inte ställts på sin spets tidigare, hur skador av ren ska värderas.