– Ja, vi har lämnat in en ansökan till Bergsstaten, vi gjorde det i måndags. Vi är just nu i ett första steg på processen, idestudien är nu klar, säger Peter Richardson, affärsutvecklingschef, gruvor på Boliden.
Gruvsamhället Laver, utanför Älvsbyn, försvann över en natt när koppargruvan lades ner efter andra världskriget.
Den nu aktuella platsen ligger nära den plats i Laver där det pågick gruvbrytning i en tidigare gruvepok.
700 jobb?
Fyndigheten i Laver är i nivå med Aitikgruvan utanför Gällivare. Den kartläggning som Boliden hittills har gjort pekar på att det finns över en miljard ton som går att utvinna. I gruvan räknar man med att det ska brytas 36 miljoner ton malm varje år.
Planerna skulle naturligtvis betyda en hel del arbetstillfällen. Enligt en kartläggning som Älvsbyns kommun gjort kommer omkring 700 personer att arbeta i gruvan när den är i full drift.
– Den uppgiften får stå för dem. Det är alldeles för tidigt att säga hur många jobb det här hypotetiskt skulle kunna rendera i, säger Peter Richardson.
Kan inte påverka
Den ansökan om bearbetningskoncession som Boliden nu lämnat in till Bergsstaten är ett av de två tillstånd som krävs för en gruva. I nästa steg krävs även ett miljötillstånd. Hela tillståndsprocessen beräknas ta två-tre år ungefär. Och innan en gruva kan vara i drift handlar det troligen om närmare tio år.
– Vårt tidsspann som vi har internt vill jag inte kommentera. Vi kan inte påverka projektets totala tidsplan då myndighetsbeslut ligger utanför vår kontroll, säger Peter Richardson och fortsätter:
– När man planerar en ny gruva ingår ett antal steg. Det finns en del vi gör själva, bland annat studier där vi utreder tekniska och miljömässiga alternativ. Studierna görs i tre steg, idestudie, förstudie och förprojekt.