Hydrokortiazid finns i många blodtryckssänkande läkemedel, men en ny dansk studie visar att den ökar risken att drabbas av hudcancer.
– Studien är gjord på 80 000 patienter så statistiskt så är det en rätt så stor undersökning. De har följt dessa personer i 10-15 år tror jag det var, säger Frökjaer.
Studien visar sju gånger ökat insjuknande av en allvarlig cancerform. Frökjaer menar att det inte finns några tveksamheter huruvida man bör byta läkemedel, samt att tillverkarna får sig en tankeställare.
– I och för sig så är det kanske inte ett så jättestort problem, men säg att du får högt blodtryck i 40-års åldern. Du ska äta det tills du blir 85 år. Du får sju gånger ökad risk att drabbas av en av de mest vanliga hudcancerformerna i Sverige. Jag kan inte tänka mig att det finns någon som inte vill byta och därmed minska den här risken. Den enda skillnaden är att man kan behöva hålla reda på två burkar istället för en, om man byter.
Utöver den ökade cancerrisken så finns det allvarliga biverkningar registrerade för hydroklortiazid som ej finns för bendroflumetiazid.
– Även om den här studien skulle visa sig bristfällig, så har ändå den medicinen betydligt fler allvarliga biverkningar. När någon börjar med till exempel Salures (bendroflumetiazid) så tar jag prover för att se om patienten tål det, men många av de allvarliga biverkningarna för hydroklortiazid går inte ta prover för. Utan då måste man vänta och se om patienten får någon allvarlig biverkning. Vi vet att minst var fjärde äldre person som inkommer till sjukhus, gör det på grund av medicinering. Det är min skyldighet som läkare att se till att mina patienter från medicin som är så lite farliga som möjligt.
Frökjaer poängterar dock att cancer uppstår inte från den ena dagen till den andra, så man behöver inte ha särskilt bråttom om man vill byta.
– Jag kommer erbjuda alla våra patienter att byta. Vill man det är det enklast att skicka ett mejl. Apoteket här är dessutom förvarnat, säger han.
Läkemedelsverket känner till studierna, och menar att det här egentligen inte är något nytt.
– Det handlar om misstankar om ett samband mellan dessa läkemedel och hudcancer. Studierna kommer att värderas tillsammans med all annan tillgänglig information om detta möjliga samband i det europeiska samarbetet under ledning av EMA. Resultatet av den utvärderingen ligger sedan till grund för Läkemedelsverkets eventuella åtgärder, säger Therese Smedberg, pressansvarig hos Läkemedelsverket.
Malin Johansson
Jag kan inte tänka mig att det finns någon som inte vill byta och därmed minska den här risken.