Blodcentralerna har inte tillräckliga resurser

Juli är en månad då trafikolyckor ökar, blodgivarantalet minskar och personalbrist råder på blodcentralerna. I slutet av sommaren brukar detta resultera i blodbrist på landets centraler. ”Vi vill gärna ha nya blodgivare, men på sommaren går det inte på grund av personalbristen”, säger Annette Broberg, biomedicinsk analytiker på Skellefteå lasarett.

Sylvasst. Annette Broberg visar en blodtappningsnål. Hon välkomnar alla nya blodgivare till hösten.

Sylvasst. Annette Broberg visar en blodtappningsnål. Hon välkomnar alla nya blodgivare till hösten.

Foto: Sylvasst. Annette Broberg visar en blodtappningsnål. Hon välkomnar alla nya blodgivare till hösten.

Not Found2014-07-03 07:00

Med facit i hand är det tydligt att ingen sommar är den andra lik. Ibland händer en olycka som kräver stora mängder blod, ibland är det svårt sjuka patienter som behöver stora blodmängder, men det varierar ständigt.

– Tendensen är ändå att blodcentralerna i slutet av varje sommar börja lida av brist på blod runt om i landet, säger Annette Broberg.

Det är flera variabler som måste tas med i beräkningarna; blodgivare på semester eller som inte kan gå ifrån jobbet för att de är för få när andra har semester. En blodbuss som dels inte går i Västerbotten på sommaren, men som också den har personal på ledighet.

– Samma sak gäller på blodcentralerna i Lycksele och Umeå, personalen har semester och det är svårt att få vikarier eftersom det råder stor brist på biomedicinska analytiker idag, säger Broberg.

Under sommaren får centralen många samtal och mejl från personer som vill börja ge blod.

– Det är såklart är jättebra att de vill bli blodgivare! Men vi har inga resurser att ta emot dem nu under sommaren. Vi hoppas verkligen på att få mer resurser, säger Broberg.

Den som vill bli blodgivare är alltså välkomna att göra en intresseanmälan till hösten, då det finns mer av både tid och personal.

– Det är en ganska stor procedur med frågeformulär, intervju, provtagning och sammanställning av resultat, så räkna med att det tar åtminstone en månad från anmälan till första blodgivningen, säger Broberg.

undefined
Sylvasst. Annette Broberg visar en blodtappningsnål. Hon välkomnar alla nya blodgivare till hösten.

Enligt transportstyrelsen ökar antalet trafikolyckor med cirka 22 procent under juli månad, jämfört med genomsnittsmånaden.…

Under 2013 donerades 17 313 godkända påsar i Västerbottens län, en minskning jämfört med 17 758 under 2012.

2013 blev 1 408 personer blodgivare i Västerbotten, även där en minskning mot 1 426 personer 2012.

Antal aktiva blod- och plasmagivare i Skellefteå som har gett minst en gång under år 2013: 1 853 stycken.

Antal aktiva blod- och plasmagivare i Skellefteå som har gett minst en gång under år 2009: 2 051 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!