Det är tisdag förmiddag och full aktivitet i skolans matsal – inte minst i köket. Snart kommer de första eleverna för dagens lunch: Köttfärs som skänkts till Skellefteå kommun av bonden Simon Renström i Bureå i samarbete med slakteriet i Åbyn, Burträsk. Av färsen har skolans kockar gjort köttfärsbiffar med potatismos med Västerbottensost och gräddsås.
– Jag kläckte idén för att slå ett slag för lokalproducerat kött och för de lokala jobben, säger Simon Renström som själv dyker upp för provsmakning.
Men det är inte bara Björnåkersskolans matgäster som äter lokalproducerad köttfärs den här dagen, utan även ortens förskolor och äldreboenden.
Att kockarna i skolans tillagningskök brinner för lokalproducerat och för matlagning står klart. De lagar all mat från grunden och den här dagen är de extra stolta.
– Föräldrar och barn uppskattar det här och att slippa ta utländska produkter, säger Pamela Marklund.
Hon säger också att skolrestaurangen har en Facebooksida där de bland annat lägger ut bilder på maten och även för en kulinarisk dialog med föräldrar och barn.
Kön i matsalen ringlar lång och det är många elever som hämtar mer mat.
Victor Sandnesaunet i klass 2 säger:
– Jag tycker att maten smakar gott och skolkamraten Celina Rönnlund tillägger:
– Maten var jättegod och det känns tryggt att äta lokalproducerad mat.
Och enligt bonden själv var tisdagens idé ingen engångsföreteelse.
– Det kommer att bli fler tillfällen som det här på andra platser i kommunen där det också finns tillagningskök, säger Simon Renström.
Även om 85 procent av allt kött som Skellefteå kommun köper in är svenskt, så hoppas han naturligtvis att den lokala andelen ska bli större.
– Vi vill kunna handla mer norrländska produkter, säger måltidschef Peter Lundmark som tillsammans med upphandlare Sanna Hofverberg vid Skellefteå kommun också var på plats i Burträsk.
Jag kläckte idén för att slå ett slag för lokalproducerat kött och för de lokala jobben.