Björnåkersskolan: Biff a´la Simon gav mersmak

”Vi är överlyckliga över att få testa lokalproducerat kött”, säger Pamela Marklund, en av kockarna i Björnåkersskolans tillagningskök.

Gott! Victor Sandnesaunet gillade maten. Foto: Jeanette Lövgren.

Gott! Victor Sandnesaunet gillade maten. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2016-11-15 18:00

Det är tisdag förmiddag och full aktivitet i skolans matsal – inte minst i köket. Snart kommer de första eleverna för dagens lunch: Köttfärs som skänkts till Skellefteå kommun av bonden Simon Renström i Bureå i samarbete med slakteriet i Åbyn, Burträsk. Av färsen har skolans kockar gjort köttfärsbiffar med potatismos med Västerbottensost och gräddsås.

– Jag kläckte idén för att slå ett slag för lokalproducerat kött och för de lokala jobben, säger Simon Renström som själv dyker upp för provsmakning.

Men det är inte bara Björnåkersskolans matgäster som äter lokalproducerad köttfärs den här dagen, utan även ortens förskolor och äldreboenden.

Att kockarna i skolans tillagningskök brinner för lokalproducerat och för matlagning står klart. De lagar all mat från grunden och den här dagen är de extra stolta.

– Föräldrar och barn uppskattar det här och att slippa ta utländska produkter, säger Pamela Marklund.

Hon säger också att skolrestaurangen har en Facebooksida där de bland annat lägger ut bilder på maten och även för en kulinarisk dialog med föräldrar och barn.

Kön i matsalen ringlar lång och det är många elever som hämtar mer mat.

Victor Sandnesaunet i klass 2 säger:

– Jag tycker att maten smakar gott och skolkamraten Celina Rönnlund tillägger:

– Maten var jättegod och det känns tryggt att äta lokalproducerad mat.

Och enligt bonden själv var tisdagens idé ingen engångsföreteelse.

– Det kommer att bli fler tillfällen som det här på andra platser i kommunen där det också finns tillagningskök, säger Simon Renström.

Även om 85 procent av allt kött som Skellefteå kommun köper in är svenskt, så hoppas han naturligtvis att den lokala andelen ska bli större.

– Vi vill kunna handla mer norrländska produkter, säger måltidschef Peter Lundmark som tillsammans med upphandlare Sanna Hofverberg vid Skellefteå kommun också var på plats i Burträsk.

Jag kläckte idén för att slå ett slag för lokalproducerat kött och för de lokala jobben.

undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Lokal mix. Madeleine Lindqvist blandar Västerbottensosten i moset till dagens lunch. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Gott! Victor Sandnesaunet gillade maten. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Gör klart! Camilla Larsson tar hand om biffarna som strax ska börja serveras. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Testade själv. Kockarna fick också servera bonden Simon Renström, som dök upp i matsalen. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!