Ytterstfors ingår i Byske och ligger i nära anslutning till samhället. Och det var här allt började, menar Birgitte Grönlund och förtydligar:
– Byske samhälle började med Ytterstfors, som blomstrade då.
Med ”då” menar hon tiden för utställningen som rör sig från 1790-talet fram till 1920-talet och handlar om Ytterstfors glas- och sågverksepok.
I samhället fanns kyrka, kyrkogård, arbetarbostäder, affärer, hamn, vattensågverk och glasbruk. De två sistnämnda sysselsatte mer än hundra personer tillsammans. Historien är väldokumenterad och Birgitte Grönlund kläckte idén till utställningen. Materialet, som består av sex skärmar med bilder och två montrar med föremål, har sammanställts i samarbete med Skellefteå museum. Utställningen sätts upp under fem veckor på tre olika platser i Byske. Dessutom håller Birgitte Grönlund föredrag i samband med uppsättningarna.
– Jag har skapat historien genom muntliga berättelser från personer som finns här i bygden, säger hon.
Hon brinner för lokalhistoria, har alltid varit nyfiken och även skrivit två böcker om två olika orter i Byskeområdet. Nu är hennes senaste projekt i hamn: historien om Ytterstfors.
Vad blir ditt nästa projekt?
–Tåme, svarar Birgitte Grönlund direkt och fortsätter:
– Det är en av Skelleftebygdens äldsta byar och det finns fornlämningar som visar att den varit bebodd ända sedan vikingatiden.
Varför är lokalhistoria så viktigt?
– Allting tar avstamp i lokalhistorien för det har påverkat oss och våra liv.
Det som driver henne är nyfikenheten som får henne att gå vidare och söka svar på kardinalfrågorna.
– Min nyfikenhet håller mig igång, sedan är det viktigt att man vet sin egen bakgrund, sin historia och hur samhället har utvecklats.
Allting tar avstamp i lokalhistorien för den har påverkat våra liv.