Norran åkte ut till biogasverket häromdagen för att få veta mera om det som är på gång. Det är snart tio år sedan anläggningen öppnade och slitaget är stort, inte minst handlar det om förbehandlingsdelen. Nu ska uppemot 30 miljoner kronor investeras. I slutänden ska detta ge bättre utsikter för sortering och selektering av det organiska avfallet.
Läs också: ”Ser fram emot att slippa krypa i avfallet”
– För Skellefteborna blir det ingen förändring när det gäller hushållsavfallet. De bruna kärlen ska användas som vi vant oss vid, avfallet fraktas till Sunderbyn utanför Luleå där matjord tillverkas, säger Peter Edlund, enhetschef vid biogasverket.
Två kammare
Det finns två rötkammare vid biogasverket. En av rötkammarna, den som gör gas av avloppsvattnet, kommer att vara i drift. Däremot kommer den andra kammaren att vara avstängd.
– Den nya rötkammaren ska ha kapacitet för att ta emot 17 000 ton organiskt avfall årligen. Optimalt ska detta kunna ge drygt två miljoner kubikmeter gas årligen, säger Joakim Holmberg, projektledare.
Under fjolåret såldes det cirka en miljon gas från anläggningen, långt i från det som optimalt kan tas ut vid maximal drift. Varför man inte tar ut mer gas är bland annat att råvaran inte räcker till, från början var tanken att ta emot stora mängder slaktavfall, så blev det aldrig.
Biogasverket är beroende av avfallet från oss Skelleftebor, men kontrakt finns även med Umeå om att ta emot hushållsavfall. Örnsköldsvik kommun ska också förnya kontraktet med Skellefteå kommun.
Stort slitage
Skelleftebuss kör sina fordon på gas och många av kommunens fordon går också på gas. Hur ska då dessa bilar och bussar kunna drivas?
– På tankställena ska det i stället finnas naturgas från Norge, säger Peter Edlund.
Inne i förbehandlingsdelen märks det tydligt att slitaget varit stort under årens lopp, renovering behövs. På vissa ställen har hål uppstått som lagats. Den gamla utrustningen ska nu i höst lyftas ut.
– Vi kommer få en ny toppmodern anläggning som ska ge ökad kapacitet och inte minst bättre arbetsmiljö, säger Peter Edlund.
Tre tankställen finns i Skellefteå kommun för gas, två av dessa tankställen är publika, det tankställe som finns vid biogasverket är främst till för kommunens egna fordon.