Lars-Olof Lindgren har själv 15 kupor och han förutspår att det blir ett normalår vad gäller skörden av honung. Förra året betecknas också som ett normalår. År 2015 var dock honungsskörden riktigt dålig.
– Problemet nu är att många blommor inte släpper sin nektar då det är för kallt.
De senaste åren har det kommit larmrapporter om brist på bin i världen. Pollineringen drabbas förstås om det inte finns gott om bin. Lars-Olof Lindgren tonar dock ner dessa bekymmer på våra breddgrader. Någon akut bibrist finns inte. Västerbotten är också unikt då här inte finns några bekymmer med kvalstret Varroa.
– Detta kvalster kan döda hela kupor.
Upptäckts i Piteå
Just vad gäller Varroa höjs dock ett varningens finger till odlarna. Det finns rapporter om att kvalstret har upptäckts i Piteå.
– Det gäller att ha uppsikt över kuporna och sätta in motåtgärder vid behov. Då handlar det om att använda oxalsyra i kuporna, säger Lars-Olof Lindgren. Det gäller även att vara noggrann när man köper bisamhällen.
Några avsättningsproblem finns inte för biodlarna. 50 procent av det som säljs är importerat.
– Svensk honung har betydligt högre kvalitet. Det finns inga problem att bli av med honung om skörden blir bra.
Populära kurser
Intresset för biodling ökar hela tiden, det märker biodlarföreningen av.
– Kurserna vi har är populära. Och det är kul att fler tjejer och många yngre vill satsa på biodling, säger Lars-Olof Lindgren som konstaterar att det ser mer hoppfullt ut för de biodlare som har sina kupor vid kusten.
– Största anledningen till detta är mer gynnsamt väder vid kusten.
Vad är då kostnaden för de som vill satsa på bisamhällen?
– Cirka 10 000 kronor får man räkna med för att komma igång med ett par kupor, säger Lars-Olof Lindgren.
Regnet och blåsten är långt ifrån optimalt