Om inte. Tanken låter sig tänkas många gånger under besöket i gamla skolan i Bastuträsk. Om inte Gerd Lundström lyckats entusiasmera bygdens folk, om inte viljan att sätta klorna i detta gigantiska bevarandeprojekt varit så stark ...
Gamla skolan i Bastuträsk är en stolt, ståtlig och mycket ovanlig byggnad.
För 25 år sedan betraktades huset som Bastuträsks skamfläck. Det skulle rivas. Grävskoporna var på väg. Det var då Gerd Lundström ropade högt och stoppade spelet. Tillsammans med sina kamrater i den nybildade föreningen.
– Det var ett ruckel. Ingen hade sett in i det på flera år eftersom fönsterluckor skymde fönstren. Både kommunen och försvaret använde det som förråd, man hade sågat hål i väggen för att kunna köra in med traktor, berättar Gerd.
Gnistan var tänd hos flera i Bastuträsk. Man ville bevara huset och alla minnen som fanns däri. Och nu, 25 år efteråt, är det med stolthet man firar jubileum. Museet är mycket välplanerat och genomtänkt, och sakerna berättar inte bara en unik kulturhistoria, utan ger också en mycket noggrann inblick i det rika näringslivet i byn.
Varje år har hemvändarhelg hållits här och folk har strömmat till.
– Vi är glada över de cirka 2 000 besökare vi har per år. Det är lönen för mödan, säger Lilly Karlsson.
Märkligast av allt är berättelsen om då huset blev krigssjukhus.
– Vi var ju en järnvägsknut och här lastades de skadade av för vård under åren 1939-40. Man tog hand om tyskar, norrmän och finländare. Genomförde operationer och rehabilitering oavsett ursprung. Kyrkan och skolan fick flytta på sig och ge plats.
Många vill efterforska.
– Vi har haft många frågor om patienterna som behandlades här, men de sparsamma uppgifter som finns är hemligstämplade, berättar Gerd Lundström.
I skolsalen står bänkarna på rad och skolfröken övervakar. Gamla föremål berättar sina historier. Att renovera huset till vad det är i dag tog cirka sju år. Sedan har man bättrat på allt eftersom. Inför jubileet har eldsjälarna bråda dagar. Sista handen läggs vid den fotoutställning som ska visa hur arbetet utvecklats genom åren.
– Vi hoppas att intresset för bygdens historia får fortsätta på inslagen väg, säger Lilly Karlsson.
Man hade sågat hål i väggen för att kunna köra in med traktor.