Besparingar i Malå slår mot ensamstående föräldrar och skiftarbetare

Malå kommuns beslut att ta bort möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid slår hårt mot de föräldrar som behöver servicen. ”Skrämmande att Malå kommun tar så många steg bakåt. Vi lever inte i ett sju till fyra-samhälle längre”, säger Marika Lindahl, en av de drabbade.

Snabba ryck. I höstas fick Elin Larsson veta att det finns barnomsorg på ob-tid i Malå. Men samtidigt fick hon även veta att verksamheten ska bort. Foto: Lennart Enkvist.

Snabba ryck. I höstas fick Elin Larsson veta att det finns barnomsorg på ob-tid i Malå. Men samtidigt fick hon även veta att verksamheten ska bort. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2018-01-10 16:02

Enligt lag är kommunerna skyldiga att erbjuda barnomsorg tolv timmar per dag på vardagarna.

Många kommuner sträcker sig dock längre än så. I Malå har det – efter prövning – varit möjligt att få barnomsorg från klockan fem på morgonen till klockan tio på kvällen på vardagarna.

Men nu är det slut med det. Som ett led i de stora besparingarna har kommunfullmäktige beslutat att bara erbjuda barnomsorg mellan klockan 06.00 och 18.00.

Marika Lindahl och Elin Larsson är två av föräldrarna som nu måste försöka lösa barnomsorgen på annat sätt.

Marika har en dotter på fem år och driver frisersalong i Malå, ett yrke där hon måste jobba på kvällarna. Sambon arbetar i Stockholm, hennes mamma är för sjuk för att ta hand om flickan och hon har inga andra nära anhöriga som kan rycka in.

Hon har löst problemet genom att ordna barnvakt som hon betalar ur egen ficka, men det är både dyrt och krångligt.

– Jag har fått behålla kunder men inte gjort någon ekonomisk vinst på att skaffa barnvakt. Och det är inte roligt att alltid måsta be om hjälp och att Signe ska kastas runt som en vante.

Elin är ensamstående mamma med en pojke på fyra år. Hon har en anställning på Furugårdens äldreboende och saknar nätverk i Malå.

Elin har fått lite hjälp från sociala men känner att bristen på barnomsorg gör henne låst.

Marika och Elin är långt ifrån ensamma om sin situation och de kan inte förstå hur kommunen kan ta det här beslutet.

Gruvan, sågen, vården, omsorgen, Hultdins och affärerna – på de allra flesta arbetsplatserna i Malå förekommer arbete på obekväm arbetstid. Men vem vill flytta hit för att jobba om man inte har något kontaktnät?

– Det är en jämställdhetsfråga. Många kvinnor inom vården är väldigt utsatta. Vi lever inte på 80-talet när kvinnorna var hemmafruar, säger Marika.

Elin håller med:

– Jag reagerar mot att allt som är viktigt ska avvecklas. Annars är det jättefint att bo här, jag trivs jättebra, säger hon.

Från kommunen har de fått höra att det inte finns något behov av barnomsorg på ob-tid. Men det är inte så konstigt när kommunen aldrig har gått ut med någon förfrågan, säger de.

Marika säger också att svaren från de ansvariga har varit luddiga när föräldrar ställt frågor om verksamheten. Som om de inte har velat tala om att servicen finns.

– Jag fick höra att det här fanns via en kund för ett halvår sedan. Jag hann ha min dotter där i fyra månader men nu får hon inte fortsätta.

Föräldrarna ifrågasätter också om det verkligen blir någon besparing. Det är inga stora pengar det handlar om – 120 000 kronor enligt kommunens beräkningar – och vad kostar det inte om man i stället måste sätta in stödpersoner?

– Vissa kommer inte att kunna jobba och måste gå på sociala i stället. Då faller det på omsorgen men pengarna tas ur samma börs, säger Marika.

Vad borde då kommunen spara på i stället? Ja, Marika tycker att det finns mycket att gå igenom, till exempel tjänstemannaorganisationen, den politiska verksamheten, vaktmästarorganisationen och alla fordon.

Nu funderar hon på om det är värt att bo kvar i Malå. Alternativet är att sälja huset och skriva sig i Stockholm:

– Det känns inte bra att betala massor i skatt och sedan dras allting in.

Jag reagerar mot att allt som är viktigt ska avvecklas. Annars är det jättefint att bo här.

undefined
Snabba ryck. I höstas fick Elin Larsson veta att det finns barnomsorg på ob-tid i Malå. Men samtidigt fick hon även veta att verksamheten ska bort. Foto: Lennart Enkvist.
undefined
Kritiska. Vid årsskiftet försvann möjligheten att få barnomsorg på obekväm arbetstid i Malå. Helt fel väg att gå, tycker Elin Larsson och Marika Lindahl. Foto: Evelina Eriksson.
Kommunalrådet: ”Vi har inga pengar att skjuta till”

Så är läget i de andra kommunerna i Norranområdet

I Skellefteå kan vårdnadshavare som arbetar kvällar och nätter mellan klockan 19.00 och 06.00 samt helger ansöka om barnomsorg på obekväm arbetstid. I ytterområden, upptagningsområden längre än två mil från Skellefteå tätort, kan verksamhet fram till klockan 22.00 ansökas av vårdnadshavare som bor och arbetar på hemorten. Verksamhet på ob-tid erbjuds inte julafton, juldagen, annandag jul samt nyårsafton och nyårsdagen. Övriga storhelger samt under ett antal veckor varje sommar samordnas verksamheten så att endast en enhet med verksamhet erbjuds.

Norsjö kommun erbjuder barnomsorg på ob-tider, både kvällar och nätter alla dagar i veckan, utom under storhelger och lätthelgdagar.

Robertsfors kommun har ingen stadigvarande omsorg på obekväm arbetstid. Om behovet dyker upp försöker kommunen i möjligaste mån ordna med omsorg. De tillfällen som behovet uppkommit så har det handlat om kvälls- och nattomsorg, vardag och helg, som ordnats i hemmet.

Arvidsjaur erbjuder barnomsorg på ob-tid, från klockan 16.30 till klockan 08.00. Då hämtar personalen barnen till nattis och lämnar tillbaka dem till skolan/förskolan på morgonen. Verksamheten är även öppen varannan helg, från 16.30 på fredag till 08.00 på måndag.

Arjeplogs kommun erbjuder inte barnomsorg på obekväm tid.

Källa: Kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!