Enligt Bert Öhlund har Polaris till uppdrag att stötta näringslivet i Skellefteå och därmed hjälpa till att skapa arbetstillfällen. Han medger att bolaget genom åren har hjälpt innovationsföretag med lån via konvertibla skuldebrev, men att bolaget upphört med detta.
– Vi gör inga sådana och vi har heller inte gjort det rent allmänt och fungerat som bank. Utan det har varit vid ett antal tillfällen. Men både lagstiftning och tolkningen av lagarna har skärpts med tiden, säger han.
Att skapa arbetstillfällen. Är det ett argument som håller när det gäller den kommunala kompetensen?
– Ja, det skulle jag vilja påstå. Ett av kommunens absolut största uppdrag är att det ska finnas jobb här, säger han.
Bert Öhlund säger att Polaris sedan ”ett ganska stort antal år” tillbaka inte har ägnat sig åt konvertibler. Enligt styrelseprotokollen tecknades den senaste hösten 2009, men flera lån har förlängts sedan dess, senast i mars 2013.
– Det här är innovationsföretag och ibland så går det dåligt. Ibland har de ändå hankat sig fram och då förlänger man det för att kunna få igen pengarna.
Det är ganska förmånligt.
– Om du är skyldig mig pengar och inte klarar av att betala, vad har jag för val?
Vad brukar banker göra?
– Ja, de gör väldigt ofta uppgörelser. Ibland försätter de dem i konkurs och då får de ingenting.
Vi har talat med många experter, som alla tycker detta är olämpligt. Hur ser du på det?
– Syftet att stötta, måste vi nog kunna vara överens om, det är väldigt gott och det här gör i princip alla kommuner i dag. Sedan är frågan hur man gör det. Där kan man ju göra det som är mindre lämpligt och mer lämpligt naturligtvis.
Vad är mer eller mindre lämpligt?
– Vi gör inga konvertibler längre.
Finns det något beslut om det i Polaris styrelse?
– Nej, men vi har aldrig tagit något generellt beslut om att vi ska göra det. Varje enskilt ärende är behandlat för sig. Och det betyder att vi inte behöver ta ett beslut om att sluta, säger Bert.
Styrelsen kollade juridiken kring konvertiblerna 2009. Den kom fram till att det var en gråzon, men en styrelseledamot vi har pratat med minns inte information om att detta skulle upphöra.
– Jag ser inget problem med att vi skulle ta ett sådant beslut, men jag har inte tyckt att det har varit nödvändigt.
När vi pratade med dig första gången hävdade du att Polaris inte har stöttats av kommunen, men vi ser att bolaget till 2009 fick två miljoner kronor årligen från kommunens budget. Detta stöd vill Polaris nu ha tillbaka.
– Kommunen gick in med stöd för att Polaris skulle utföra undersökningar till kommunen.
Vi har hört av en styrelseledamot att pengarna har gått till lån?
– Nej, aldrig.
Har lånen gett det resultat man hoppades på?
– Ja, det tycker jag. De här tillväxtföretagen är en högriskverksamhet naturligtvis. Det är lite som med travhästar. Det är inte så många som blir vinnare. Jag känner inte att jag ångrar det. Vi har kanske förlorat en del pengar genom åren, men på det stora hela så handlar det om en promille av vår omsättning. Det är försumbart.
Ska kommunen syssla med spekulativ verksamhet?
– Nja, jag tycker inte att det är spekulationer. Om man köper aktier, då tycker jag mer att det känns som spekulation.
Men konvertibler kan omvandlas till aktier.
– Ja, ja, men om man ser till företagens syfte, att utveckla nya verksamheter, då tycker jag att det är ett ganska hyggligt syfte.