Barnkraft ska hjälpa familjer

Barn till föräldrar med psykisk ohälsa eller missbruksproblem riskerar att inte bli sedda. Ett nytt samarbete mellan kommun och landsting riktar in sig mot hela familjen.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2013-11-18 15:32

Barnkraft heter den pedagogiska modellen, som har sitt ursprung i Finland. Den ska nu tillämpas i samarbete mellan Skellefteå kommuns verksamhet Familjegården och landstingets vuxenpsykiatri och beroendeenhet. Arbetet går ut på att både föräldrar och barn träffas i grupper parallellt, varav en del av träffarna sker tillsammans.

Bitta Söderblom, socialpsykolog från Helsingfors, har utbildat personalen i Skellefteå om metoden.

– Att barnet och föräldern deltar tillsammans är viktigt för barnet. Att både barn och föräldrar får träffa andra med liknande erfarenheter är också en viktig del i processen, säger Ulla-Britt Degerman, Familjegården.

Verksamheten riktar sig till barn mellan 7 och 12 år. En behandlingsgrupp har precis startat, med fem barn och fyra föräldrar.

Hur stort är behovet?

– Vi vet att behovet är stort, det finns en konstant efterfrågan till Familjegårdens övriga barngrupper, som vi haft ända sedan början av 1990-talet, säger Märta Lundqvist, från Socialtjänsten.

Ungefär en miljon kronor i projektmedel från Folkhälsoinstitutet har möjliggjort satsningen, som planeras bli en permanent verksamhet. Parallellt pågår även en forskningsdel, där deltagarna intervjuas om sina erfarenheter av att delta i Barnkraft.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om