Barnkraft heter den pedagogiska modellen, som har sitt ursprung i Finland. Den ska nu tillämpas i samarbete mellan Skellefteå kommuns verksamhet Familjegården och landstingets vuxenpsykiatri och beroendeenhet. Arbetet går ut på att både föräldrar och barn träffas i grupper parallellt, varav en del av träffarna sker tillsammans.
Bitta Söderblom, socialpsykolog från Helsingfors, har utbildat personalen i Skellefteå om metoden.
– Att barnet och föräldern deltar tillsammans är viktigt för barnet. Att både barn och föräldrar får träffa andra med liknande erfarenheter är också en viktig del i processen, säger Ulla-Britt Degerman, Familjegården.
Verksamheten riktar sig till barn mellan 7 och 12 år. En behandlingsgrupp har precis startat, med fem barn och fyra föräldrar.
Hur stort är behovet?
– Vi vet att behovet är stort, det finns en konstant efterfrågan till Familjegårdens övriga barngrupper, som vi haft ända sedan början av 1990-talet, säger Märta Lundqvist, från Socialtjänsten.
Ungefär en miljon kronor i projektmedel från Folkhälsoinstitutet har möjliggjort satsningen, som planeras bli en permanent verksamhet. Parallellt pågår även en forskningsdel, där deltagarna intervjuas om sina erfarenheter av att delta i Barnkraft.