Bärande industri startas

Förskola, bibliotek, PRO-lokal och ABF. Det är några av verksamheterna som funnits på Storgatan 94 i Glommersträsk. Idag är nedre plan utrustad med bland annat bärpress, pastör, purémaskin och två stora tankar som rymmer 1600 liter bärjuice vardera. ”Investeringen hittills ligger på 2,3 miljoner”, säger initiativtagaren Bo Lundmark.

Foto: Malin Johansson.

Foto: Malin Johansson.

Foto: Foto: Malin Johansson.

Not Found2015-02-20 09:00

Intresset för bär har alltid funnits, men det var vid en utbildning om bärförädling i Kalix 2013 som idén verkligen tog fart.

- Alla bär går vår näsa förbi och skickas till andra länder, säger Bo Lundmark, VD och grundare av Glommers Miljöenergi AB, företaget som startat projektet Glommersbär. GME producerar och säljer pellets, så Bo Lundmark menar att han även tidigare sett till att ta vara på de resurser som finns i närheten.

- Det mesta av råvaran för vår pellets kommer från Ikea Industry, som har sin såg mittemot vår fabrik, säger han.

Till sin hjälp med Glommersbär har han Anja Lindgren. Hon jobbar vanligtvis som miljöinspektör för Malå kommun, men har sedan januari tjänstledigt för att agera projektledare för Glommersbär.

- Just nu testar vi oss fram för att utveckla produkter, berättar hon. Inom några veckor hoppas de kunna starta försäljningen, men bo Lundmark ser långsiktigt på planerna.

- Jag har ju tidigare erfarenhet och vet att man får räkna med att det tar tre år att starta upp ett nytt företag.

Planen är att torkade bär ska vara huvudprodukten, men då bären pressas innan torkning produceras automatiskt mycket juice som inte heller ska gå till spillo. Idag samarbetar de med Frostab, som levererar KRAV-märkta bär från de norrländska skogarna.

-Förhoppningen är att kunna köpa bär som plockats här i området, så det blir spännande att se hur det verkar framåt hösten. Vi kommer i största möjliga mån att använda färska bär, berättar säger Anja Lindgren. Förutom bären hoppas Bo Lundmark att det på sikt kommer att skapa arbetstillfällen.

-Förutom säsongsbetonat så hoppas vi förstås på några fasta tjänster i framtiden, säger han.

Malin Johansson/NN

undefined
Det diskuteras mycket om förbättringar och vilka lösningar som fungerar bäst. ”Här har det till exempel hoppat upp bär på ovansidan vilket inte är tanken. Hur kan vi åtgärda det? Det är såna frågor vi försöker besvara just nu”, säger projektledare Anja Lundgren. Foto: Malin Johansson Foto: Malin Johansson.
undefined
undefined
Bo Lundmark berättar om den italienska bärpressen. ”Det är den enda i sitt slag i Sverige. Den kommer från Italien, där den väl egentligen är till för att pressa vindruvor och tillverka vin. Men det går lika bra med lingon och blåbär.” Foto: Malin Johansson.
undefined
Foto: Malin Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om