Det hela började på ett födelsedagskalas för fyra år sedan. Tillsammans satt de hemma hos Jessica Stefansson som fyllde år, redan där kläcktes idéen.
– Vi vill alltid hjälpa till. Det känns viktigt för oss att visa att alla kan hjälpa till på ett eller annat vis, säger Jessica Stefansson.
På eget initiativ
All bakning och försäljning har skett på egen hand. Kakor, kärleksmums och mackor har flitigt bakats för att dra in pengar. Maronga Furaha kom själv till Sverige från Kongo och arbetar aktivt för att hjälpa invandrade svenskar.
– Det känns så otroligt roligt att deras engagemang är hämtat direkt från dem själva, inte påtryckningar utifrån. De såg vilka problem som fanns för utsatta människor och ville hjälpa. Inledningsvis trodde jag inte att det skulle gå så bra som det gjort, men de motbevisade mig med råge, säger Maronga Furaha.
Maronga var själv den som delade ut diplom, blommor och presenter till de fem flickorna på scen i samband med deras skolavslutning.
Föräldralösa barn
De drygt 40 000 insamlade kronorna går oavkortat och direkt till de föräldralösa barnen i Kongo på ett eller annat sätt.
– Pengarna har gått till bland annat ett dagis som erbjuder barnen tre mål mat om dagen, säger Lovisa Bergmark och fortsätter.
– Nu samlar vi tillsammans med kyrkan ihop pengar till ett nytt barnhem i Kongo.
För Maronga Furaha handlar det dock inte om hur mycket pengar barnen samlar in, utan at de visar engagemanget och är förebilder.
– Det finns så mycket orättvisor och hemskheter runt om i världen. Det värmer otroligt mycket att se deras arbete gå så bra, det förtjänar dem, säger hon.
Insamlingen har dock stagnerat på sistone, även om försäljningen nästan alltid gått relativt sett bra.
– Första gången minns jag att vi sålde fika för runt 6 000 kronor, det var riktigt kul. Sen har vi varit runt på möten, utanför affärer, och knackat dörr för att förbättra vår försäljning, säger Elin Renström.
Upplägget på verksamheten har även den förändrats en del genom åren.
– Till en början bakade vi nästan varje vecka, nu är det betydligt mer sällan, men i större skala istället, säger Juliette Kitebwini.
Oviss framtid
Nu är högstadiet över för de fem flickorna som kan komma att spridas, men förhoppningen är att kunna fortsätta med bakningen.
– Förutom det uppenbara med insamlingen är det faktiskt en riktigt rolig grej att syssla med. Vi samlas, umgås och bakar samtidigt som vi är med och påverkar och gör gott för människor. Vi hoppas och tror att vi kan komma att fortsätta, säger Jessica Stefansson.
Förutom det uppenbara med insamlingen är det faktiskt en riktigt rolig grej att syssla med.