Steriliseringskravet vid könsbyte bör slopas. Men omarbeta lagförslaget så att det blir möjligt att spara könsceller. Det tycker Västerbottens läns landsting i ett förslag till ett remissyttrande.
Det är Socialdepartementet som gett landstingen möjlighet att yttra sig över lagförslaget, som innebär ett avskaffande av steriliseringskravet vid könsbyte i vissa fall. Förslaget innebär även en ändring av regeln att den som vill byta kön måste vara ogift och svensk medborgare.
Landstinget i Västerbotten har i ett remissyttrande tagit ställning till förslaget. Men det yttrande som tjänstemännen tagit fram, slopades till stora delar av politikerna. I det ursprungliga yttrandet krävde landstinget att sterilisieringskravet bibehölls. Man hänvisade bland annat till argumentet att kvarvarande testiklar eller äggstockar kan motverka den hormonbehandling som personen erbjuds, och att det i vissa fall kan försvåra upptäckten av cancer.
Skrivningen ändrades helt. Man står nu bakom ett slopande av steriliseringskravet.
– Vi reagerade alla på tjänstemannaförslagets formulering om att ha kvar steriliseringskravet, det ställer vi oss inte bakom, säger Karin Lundström (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Däremot vill vi ha kvar en del skrivningar om vikten av att patienterna upplyses om riskerna som tjänstemannaförslaget hänvisar till.
Landstinget tycker även att lagen bör ändras så att nedfrysning av könsceller innan hormonbehandling och kirurgi blir möjlig.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.