Avhoppen i landet motsvarar 17 procent av ledamöterna. Motsvarande andel för förra mandatperioden, alltså fram till januari 2013, var 15 procent. I Skellefteå motsvarar avhoppen nu cirka 20 procent.
Fler kvinnor än män har enligt Valmyndigheten lämnat fullmäktigeförsamlingar. Statsvetare oroar sig över utvecklingen, och i vissa kommuner står stolar tomma efter avhopp. I Skellefteås fullmäktigeförsamling är det i princip bara en stol – det handlar om Sverigedemokraterna – som ofta har haft en tom stol under sammanträdena.
I Skellefteå har den så kallade demokratiberedningen gett ut en bok där unga politiker intervjuas. Titeln på boken är "Vad är en bra politiker 2030". Emilia Hallin, Socialdemokrat, och ordförande i kulturnämnden är oroad över avhoppen som sker.
Debattklimatet
– Givetvis är det så. Att arbeta med politik är oerhört stimulerande, men det är också tufft. Inte minst det hårda debattklimatet i samhället gör nog att många avskräcks för att ta på sig politiska uppdrag. Som småbarnaförälder oroar man sig också för att barnen ska drabbas när så många uttrycker åsikter om oss politiker.
Kan då kommunerna på något sätt underlätta för föräldrar när det gäller att få människor att ta på sig politiska uppdrag?
– Ja, bland annat att ha mötestider som tar hänsyn till dagishämtningar, och att ha de mest viktiga punkterna på dagordningen i inledningen på sammanträdena.
Stöttning krävs
När man som politiker utsätts för hat och tuffa attityder gäller det också för partikamrater att stötta.
Tomas Marklund hyser viss oro för framtiden. Men han säger samtidigt att läget är betydligt värre i många mindre kommuner.
– Här i Skellefteå har alla partier utom Sverigedemokraterna ersättare som kan träda in när en ledamot är frånvarande.