Att kärna smör är roligare än surfplatta!

Hur får man en ko till sjukan? Kan en gris bli solbränd? Hur lång tid tar det att göra smör? Funderingarna var många under tisdagens tidsresa som arrangerades i Rismyrliden.

Foto: Anna Bjursell.

Foto: Anna Bjursell.

Foto: Foto: Anna Bjursell.

Not Found2016-07-09 09:00

Under fyra tisdagar i juli arrangeras tidsresor för barn i Rismyrliden. Vid tisdagens historiska utflykt deltog en liten men frågvis skara barn.

Tidsresan inleddes med att barnen fick rusta sig med varsin gammal träräfsa och hjälpa Tore Holmström att samla ihop gräs som han slagit med lien.

Monica Warg hade barnbarnen Mira och Vilda på besök från Jämtland. Monica brukar drilla sina barnbarn i bondska så åka på en tidsresa kändes som en passande aktivitet när flickorna är på besök.

Lyfta en ko

När gräset var räfsat var det dags att utfodra gårdens kossor. Vilda och Ellie Dahlqvist, Bureå, tar ett statigt tag i handtaget på den välfyllda kärran samtidigt som syskonen Mira och Emil Dahlqvist passar på att åka snålskjuts till den timrade ladan.

– Hjälp vad stora de är, säger Vilda när hon får syn på kossorna.

De andra barnen börjar utfodra korna med gräs och sakta men säkert övervinner Vilda sin rädsla för de två stora djuren.

En av korna ligger ner i sin spilta och Tore förklarar att kon är sjuk men ska få åka till veterinären under veckan.

– Men hur får man en ko till sjukan, frågar Ellie.

Tore förklarar att eftersom kossan inte kan ställa sig upp själv måste man ta dit en lyft för att få in den i transporten. Men Mira tycker att det låter onödigt att ta in en lyft i den lilla timrade ladan.

– Orkar inte vi tjejer lyfta upp den, säger Mira och tittar på sin farmor och syster.

Farmor Monica förklarar att trots att de är starka kommer det att krävs lite mer än deras gemensamma för att lyfta kossan.

Göra smör

Nästa steg i tidsresan är att kärna smör. Barnen lyssnar nyfiket på när Tore förklarar processen hur grädde blir till smör.

– Det kommer ju att ta jättelång tid, utbrister Vilda.

Tore förklarar att hur lång tid det tar innan grädden blir till smör beror helt på hur mycket grädde man ska kärna och vilken temperatur grädden har. Efter att Tore fyllt den stora smörkärnan ställer sig barnen i kö och sen vevar de en efter en. När grädden sedan blivit till smör går glädjen inte att ta miste på.

– Tänk, det här gjorde barnen förr i tiden innan det fanns tv och surfplattor, säger Monica Warg.

Ellie tar en rejäl klick nykärnat smör, brer ut det på en bit tunnbröd och säger.

– Det här är nästan roligare.

undefined
Mat. Emil Dahlqvist hjälpte till att räfsa gräs som sedan blev kossornas middag. Foto: Anna Bjursell.
undefined
Populärt. I fem år har Rismyrliden arrangerat tidsresor för barn. Vissa tillfällen har det varit 50 barn vid samma tillfälle berättar arrangörerna. Foto: Anna Bjursell.
undefined
Godare. Mira tyckte att smöret som de kärnade under tidsresan var godare än smör som man köper i butiken. Foto: Anna Bjursell.
undefined
Jobb. Förr i tiden var det barnen som kunde sitta på dagarna och kärna smör. Mira Warg, Vilda Warg och Ellie Dahlqvist lyssnade spänt. Foto: Anna Bjursell.
undefined
Sjuk. Fjällkon hade för lite kalk i benen och orkade inte stå. Ellie Dahlqvist gav kon mat och kärlek. Foto: Anna Bjursell.
undefined
Foto: Anna Bjursell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om