Det är föreningen Sveriges yngre läkares förening, SYLF, som årligen rankar AT-orterna i landet. Skellefteå tappade stort i den senaste jämförelsen, från plats sex till plats 26. Norrlands universitetssjukhus i Umeå hamnade ännu längre ned, på plats 53.
Det nya AT-rådet ska förbättra kommunikationen mellan ledning, kliniker och AT-läkare. Rådet ska bestå av minst fem AT-läkare, berättar Elisabeth Lindmark, länsstudierektor.
– Bakgrunden är ett arbete med nya riktlinjer för AT- och ST-läkare, där vi bland annat såg oss omkring på hur andra landsting arbetar. AT-råd finns på vissa håll i landet och vi tror att det skulle vara givande även här, säger hon.
I Umeå har arbetet redan startat. Två råd har hållits. I Skellefteå är arbetet i planeringsstadiet, men beräknas vara igång till våren.
Tre delar
AT-tjänsten består framförallt av tre delar, fortsätter Elisabeth Lindmark: Handledning, introduktion och undervisning.
– I omdömena som kommit fram i AT-rankingen kan vi se vilka brister AT-läkarna upplever, genom ett råd kan läkarna själva tidigt föra fram förbättringsförslag.
Vilka får sitta i rådet?
– Vi tänker oss att det ska vara en bra spridning, dels gällande kön, men också från de olika blocken som finns, kirurgin, psykiatrin och primärvården.
Kommunikation är viktig, fortsätter Elisabeth Lindmark.
– En del kliniker blir förvånade över det som kommer fram i utvärderingar, de upplever själva att de exempelvis har en bra introduktion för AT-läkarna och förstår inte riktigt vad de ska förändra. Här kan rådet säkert komma med bra förslag på konkreta åtgärder.