Norran mötte kommunledningen nyligen för en lägeskoll med betoning på den ljusa förändring som skett kring bland annat arbetslösheten. Den totala arbetslösheten ligger kring åtta procent och när det gäller nyföretagandet ökar det hela tiden. Från 1 juni och fram tills nu har ett 20-tal företagsetableringar blivit verklighet.
Mattias Lindh är chef på arbetsförmedlingen. Han gläds över utvecklingen och konstaterar att inte minst är det tjänsteföretag som växer fram på bred front.
– Nu ska ju också en nyetablering ske genom ett tyskt företag. Det kan på sikt ge uppemot 100 nya jobb.
Kyla, snö, glesbygd och avsaknad av stressig tillvaro har blivit begrepp som Arvidsjaur säljer in, inte minst till utländska företag.
– Och det är begrepp som går hem internationellt, många nya jobb skapas exempelvis inom besöksnäringen, säger Mattias Lindh.
Stina Johansson är näringslivschef i kommunen och tillsammans med kollegan på kontoret, Lars-Erik Hällerstrand, konstaterar de att inflyttning nu också sker. Det är dock långt ifrån den nivå som gällde på 70-talet då över 8 000 personer bodde i kommunen.
– När vi cirka 6 500 invånare, men vi växer år efter år, säger Stina.
Kommunalrådet Lotta Åhman ser också ett ökar intresse för att bygga villa i samhället, fler tomter är på gång. Fler lägenheter behövs också. I dagsläget finns det bara ett hus till salu i kommunen. Villapriserna stiger också.
Det är främst tjänsteföretag som söker sig till Arvidsjaur. Det handlar bland annat om testverksamhet, besöksnäring och utlokaliserade statliga jobb inom försvarsmakten, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Kommunledningen har ju också förhoppningar inom gruvnäringen, den gamla fyndigheten i Laver ska återuppstå med brytning och det kommer ge en mängd jobb som Arvidsjaur drar nytta av. Mitt under samtalet med kommunledningen rycker Lars-Erik Hällerstrand ut från rummet då mobilen ringer. När han kommer tillbaka säger han.
– Det kan vara aktuellt med en till större etablering här på orten, mer kan jag inte avslöja just nu.
Kommunledningen säger också att de märker en ökad optimism hos medborgarna.
– Här finns det framtidstro på ett helt annat sätt än i många andra inlandskommuner, säger Lotta Åhman.
Ute på flygplatsen märks också framtidstro. Att pilotutbildningen lagts ner är givetvis ett avbräck, men flygturerna till och från Arvidsjaur blir bara fler och fler. Nu byggs också flygplatsen ut igen. Det handlar både om nya kontorslokaler som ska hyras ut samt att terminalen ska bli större.
– Vi har ju en rad destinationer i både Tyskland och Frankrike, säger Lotta Åhman.
Arvidsjaur har stor glädje av utlokaliserade statliga jobb, de tillkom då K 4 som regemente ombildades till en jägarbataljon inom I 19 i Boden. Lars Lindström är chef för den nationella kundtjänsten inom arbetsförmedlingen. Han och hans personal i Arvidsjaur har som huvudfokus att serva arbetssökande i Blekinge och Skåne.
– Vi jobbar lite vid sidan av den ordinarie arbetsförmedlingen. Vår verksamhet finns på sju orter i landet.
Etableringen i Arvidsjaur skedde 2006. Från början fanns det 60 anställda, nu är nivån 78 anställda.
– Vi har goda vitsord för det jobb vi utför, vi hoppas givetvis kunna växa ytterligare, säger Lars Lindström.
De senast anställda på den nationella arbetsförmedlingen började jobba i Arvidsjaur i början av december.
– Kraven för att få jobb hos oss är att ha minst 180 högskolepoäng.
Kriminalvårdens transportjänst med ett 30-tal medarbetare och försäkringskassans handläggningsverksamhet med ungefär lika många anställda är andra exempel på utlokaliseringar till Arvidsjaur. Inom fortifikationsverket finns också närmare 20 anställda.
Fortsätter den positiva utvecklingen kan Arvidsjaur råka ut för samma problem som finns i tillväxtregioner i landet.
– Då gäller det att kunna rekrytera nyckelpersonal med spetskompetens. Men vi är inte speciellt oroade, Arvidsjaur har utvecklats till ett inlandscentrum för handel. Utbudet är bra av både affärer och restauranger, säger Lotta Åhman som inte ser så många hotbilder vid horisonten.