Arrangörerna av Trästockfestivalen genomförde i fjol flera satsningar för att skapa medvetenhet kring och motverka sexuella ofredanden under festivalen. Bland annat var den ideella trygghetsorganisationen Nattskiftet och ideella tjejjourer på plats för att hålla utkik efter eventuella ofredanden, båda grupperna fungerade även som stöd när någon drabbades och behövde prata eller ville ha hjälp att göra en anmälan. Under fjolårets festival anordnades det också ett samtal om temat på initiativet ”killmiddag” där män uppmanades att diskutera normer kring manlighet och hur det påverkar mäns agerande mot kvinnor.
Även detta år kommer Nattskiftet att vara på plats men det blir inga killmiddagar under årets upplaga utan debatten kommer att föras på andra sätt, bland annat kommer dokumentären ”tjejskjutsen”, som är en film om kvinnors trygghet och hur man tar sig hem nattetid, att visas med medföljande panelsamtal. Agnes Lundmark menar att det är viktigt att komma åt bakomliggande strukturer.
– Vi vill komma åt och kritisera normerna bakom problemet. Varför känner sig så många tjejer otrygga när de är på festival eller i andra sammanhang och vad kan man göra åt det? De bakomliggande normerna måste synligöras för att man ska kunna motarbeta problemet, säger hon och fortsätter:
– Sexuella ofredanden är ett samhällsproblem och de fall som anmäls under festivaler är bara en liten del av problemet även om det kanske syns tydligare i en sådan här kontext. Det är inte så att man bara passar på för att man råkar vara på festival.
Festivaler i Sverige har haft olika sätt att hantera problemet med sexuella ofredanden, många har valt att satsa mer resurser på ordningsvakter och säkerhet och olika kampanjer för att skapa medvetenhet kring situationen. Sveriges största festival Bråvalla har valt att helt ställa in 2018 som ett ställningstagande.
– Det är väldigt tråkigt när det ska behöva gå så pass långt som med Bråvalla men jag tycker ändå att det är bra gjort, det är en tydlig signal som väcker tankar och skapar debatt, ska det verkligen vara så att en liten grupp på kanske tjugo personer förstör för alla andra?, säger Lundmark.
Hon menar dock att det inte finns några liknande planer att ställa in Trästockfestivalen kommande år.
– Det är viktigt att vi inte viker ner oss. Människor måste kunna få uppleva kultur på det här sättet utan att känna sig otrygga, säger Agnes Lundmark.